Pizza na cienkim cieście

tyna
Pizza na cienkim cieście

0

0 / 0

Mój sposób na pizzę;-)) najwięcej czasu potrzebuję do wyrobienia ciasta, żeby było naprawdę cieniutkie i nie łamało się. Samo podpieczenie zajmuje chwilkę, ale polecam tę pizzę, bo to fajna odskocznia od grubych domowych pizz, z nadzieniem typu „przegląd tygodnia".

6

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szcz. sól

1 łyżeczka cukier

2 łyżeczka oliwa

1 szkl. mąka pszenna krupczatka lubelli

4 łyżka ciepła woda

20 dek. drożdże

Przygotowanie


1

Do ciepłej wody dodaję rozkruszone drożdże i cukier, mieszam delikatnie i zostawiam na 5 minut.

2

W mące robię dołek i dodaję rozczyn, trochę soli i oliwę. Wyrabiam ciasto, aż będzie elastyczne – można podsypać mąką, jeśli ciasto za bardzo się klei lub dodać ciut wody, jeśli czujesz, że jest za twarde.

3

Po wyrobieniu zostawiam ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem na około kwadrans. Później ponownie wyrabiam i zostawiam na jakąś godzinkę pod przykryciem. Najlepiej uformować wałek lub kulę, żeby było łatwo później wałkować.

4

Nastawiam piekarnik, żeby się rozgrzał.

5

Rozwałkowane na cienko ciasto układam na blasze lub dużej tortownicy (możesz piec na papierze do pieczenia lub na blaszce posypanej mąką, czy bułka tartą).

6

Smaruję sosem pomidorowym (koncentratem lub keczupem) – pamiętaj, żeby posmarować także brzegi, bo mogą się za mocno wysuszyć - i kładę starte na tarce pieczarki, pokrojoną szynkę i starty ser żółty, dodaję zioła: oregano, bazylię itp. Oczywiście tutaj możesz kłaść, co chcesz, tylko pamiętaj, że to pizza na cienkim cieście;-))

7

Blachę wstawiam do piekarnika i podpiekam na dolnej półce około 10 minut w temperaturze 280 stopni. Możesz piec trochę mniej, zależy jaki masz piekarnik i na którą półkę wstawiasz pizzę. Generalnie ser musi się przyrumienić.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły