Pizza na cienkim cieście
tyna
Mój sposób na pizzę;-)) najwięcej czasu potrzebuję do wyrobienia ciasta, żeby było naprawdę cieniutkie i nie łamało się. Samo podpieczenie zajmuje chwilkę, ale polecam tę pizzę, bo to fajna odskocznia od grubych domowych pizz, z nadzieniem typu „przegląd tygodnia".
Wartości odżywcze na porcję
Energia
143
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Mój sposób na pizzę;-)) najwięcej czasu potrzebuję do wyrobienia ciasta, żeby było naprawdę cieniutkie i nie łamało się. Samo podpieczenie zajmuje chwilkę, ale polecam tę pizzę, bo to fajna odskocznia od grubych domowych pizz, z nadzieniem typu „przegląd tygodnia".
6
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 łyżecz. cukier
2 łyżecz. oliwa
1 szkl. mąka pszenna krupczatka lubelli
4 łyżka ciepła woda
20 dag. drożdże
Przygotowanie
Do ciepłej wody dodaję rozkruszone drożdże i cukier, mieszam delikatnie i zostawiam na 5 minut.
W mące robię dołek i dodaję rozczyn, trochę soli i oliwę. Wyrabiam ciasto, aż będzie elastyczne – można podsypać mąką, jeśli ciasto za bardzo się klei lub dodać ciut wody, jeśli czujesz, że jest za twarde.
Po wyrobieniu zostawiam ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem na około kwadrans. Później ponownie wyrabiam i zostawiam na jakąś godzinkę pod przykryciem. Najlepiej uformować wałek lub kulę, żeby było łatwo później wałkować.
Nastawiam piekarnik, żeby się rozgrzał.
Rozwałkowane na cienko ciasto układam na blasze lub dużej tortownicy (możesz piec na papierze do pieczenia lub na blaszce posypanej mąką, czy bułka tartą).
Smaruję sosem pomidorowym (koncentratem lub keczupem) – pamiętaj, żeby posmarować także brzegi, bo mogą się za mocno wysuszyć - i kładę starte na tarce pieczarki, pokrojoną szynkę i starty ser żółty, dodaję zioła: oregano, bazylię itp. Oczywiście tutaj możesz kłaść, co chcesz, tylko pamiętaj, że to pizza na cienkim cieście;-))
Blachę wstawiam do piekarnika i podpiekam na dolnej półce około 10 minut w temperaturze 280 stopni. Możesz piec trochę mniej, zależy jaki masz piekarnik i na którą półkę wstawiasz pizzę. Generalnie ser musi się przyrumienić.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
143
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.