Pizza na 4 smaki

m7
Pizza na 4 smaki

0

0 / 0

4 różne ćwiartki pizzy na cienkim cieście.

20

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

250 woda ciepła przegotowana

25 oliwa z oliwek

1 łyżeczka cukier

1 łyżeczka sól

1 łyżeczka bazylia

1 łyżeczka oregano

500 g mąka pszenna

15 g drożdże

1 szkl. sos pomidorowy łowicz

6 szt. plastry kiełbasy peperoni

3 szt. oliwki

0.25 szt. papryka

5 szt. plastry wędzonej kiełbasy

3 szt. plastry boczku wędzonego

2 szt. pieczarki

2 szt. plastry ananasa

2 łyżka fileciki anchois

2 łyżka czerwona fasola

1 łyżka kukurydza

40 dek. ser żółty

Przygotowanie


1

Drożdże ucieramy z 50 ml ciepłej wody i szczyptą cukru. Odstawiamy na 20 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sól, posostały cukier, rozpuszczone drożdże i pozostałą wodę. Wyrabiamy i co jakiś czas dodajemy odrobinę oliwy. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie, lśniące i łatwo odchodzić od ręki.

2

Podane przeze mnie proporcje wody do mąki są orientacyjne, gdyż w zależności od "suchości" mąki dodaje się wody nieco więcej, lub nieco mniej. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3

Stół posypujemy mąką, ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich wałkujemy na placek wielkości pizzy. Każdy placek smarujemy 2 łyżkami sosu pomidorowego i obkładamy wybranymi dodatkami. Całość posypujemy żółtym serem i wybranymi przyprawami.

4

Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury (w warunkach domowych często jest to nie więcej niż 250?C) i pieczemy w nim pizzę 10-15 minut aż do zrumienienia sera.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły