Pizza na 4 smaki
m7
4 różne ćwiartki pizzy na cienkim cieście.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2281
kcal
Białka
102
gram
Węglowodany
238
gram
Tłuszcze
101
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
4 różne ćwiartki pizzy na cienkim cieście.
20
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
250 woda ciepła przegotowana
25 oliwa z oliwek
1 łyżecz. cukier
1 łyżecz. sól
1 łyżecz. bazylia
1 łyżecz. oregano
500 g mąka pszenna
15 g drożdże
1 szkl. sos pomidorowy łowicz
6 szt. plastry kiełbasy peperoni
3 szt. oliwki
0.25 szt. papryka
5 szt. plastry wędzonej kiełbasy
3 szt. plastry boczku wędzonego
2 szt. pieczarki
2 szt. plastry ananasa
2 łyżka fileciki anchois
2 łyżka czerwona fasola
1 łyżka kukurydza
40 dag. ser żółty
Przygotowanie
Drożdże ucieramy z 50 ml ciepłej wody i szczyptą cukru. Odstawiamy na 20 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sól, posostały cukier, rozpuszczone drożdże i pozostałą wodę. Wyrabiamy i co jakiś czas dodajemy odrobinę oliwy. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie, lśniące i łatwo odchodzić od ręki.
Podane przeze mnie proporcje wody do mąki są orientacyjne, gdyż w zależności od "suchości" mąki dodaje się wody nieco więcej, lub nieco mniej. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Stół posypujemy mąką, ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich wałkujemy na placek wielkości pizzy. Każdy placek smarujemy 2 łyżkami sosu pomidorowego i obkładamy wybranymi dodatkami. Całość posypujemy żółtym serem i wybranymi przyprawami.
Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury (w warunkach domowych często jest to nie więcej niż 250?C) i pieczemy w nim pizzę 10-15 minut aż do zrumienienia sera.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2281
kcal
Białka
102
gram
Węglowodany
238
gram
Tłuszcze
101
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.