Pizza Marzenie
magda.spalonysosw
Pizza z pieczarkami, ogórkami konserwowymi, cebulą i kiełbasą to idealny wybór zarówno na obiad dla całej rodziny, jak i różnego rodzaju imprezy i uroczystości. Świetnie sprawdzi się również na piknikach i przyjęciach na świeżym powietrzu. Chrupiące brzegi, puszyste ciasto i wyraziste dodatki z pewnością przypadną do gustu każdemu pizzożercy. Gotowa pizza świetnie smakuje zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie sosu pomidorowego, sosu czosnkowego lub dipu ziołowego. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2879
kcal
Białka
107
gram
Węglowodany
125
gram
Tłuszcze
208
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pizza z pieczarkami, ogórkami konserwowymi, cebulą i kiełbasą to idealny wybór zarówno na obiad dla całej rodziny, jak i różnego rodzaju imprezy i uroczystości. Świetnie sprawdzi się również na piknikach i przyjęciach na świeżym powietrzu. Chrupiące brzegi, puszyste ciasto i wyraziste dodatki z pewnością przypadną do gustu każdemu pizzożercy. Gotowa pizza świetnie smakuje zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie sosu pomidorowego, sosu czosnkowego lub dipu ziołowego. Smacznego!
13
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
3 szkl. mąka lubella puszysta luksusowa
50 g drożdże świeże
10 łyżka mleko uht 3,2%
1 szkl. woda
30 dag. pieczarki
4 szt. ogórki konserwowe krakus
3 szt. cebula biała
30 dag. ser żółty
10 łyżka ketchup kotlin łagodny
400 dag. kiełbasa
2 łyżka przyprawa do pizzy
5 szczyp. sól
5 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
Przygotowanie
Drożdże rozkruszamy i przekładamy do miseczki. Posypujemy odrobiną cukru, soli i zalewamy mlekiem - odstawiamy na 10 minut. Do osobnej miski dodajemy mąkę, wlewamy olej, sól oraz drożdżowy rozczyn. Ciasto wyrabiamy w misce (ok. 7-10 minut) aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto ponownie odkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
W czasie, gdy ciasto drożdżowe „rośnie”, kroimy i podsmażamy pieczarki oraz kiełbasę. Cebulę siekamy i dodajemy do niej odrobinę soli. Ogórki konserwowe kroimy w kostkę.
Ciasto ponownie wyrabiamy i za pomocą wałka uzyskujemy kształt prostokąta. Blachę smarujemy olejem, lub wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy ciasto do blachy, smarujemy ketchupem i układamy na wierzchu cebulę, pieczarki, ogórki konserwowe i kiełbasę – wszystko posypujemy przyprawą do pizzy. Na wierzchu układamy, lub ścieramy ser żółty. Pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku przez ok. 30 min.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2879
kcal
Białka
107
gram
Węglowodany
125
gram
Tłuszcze
208
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Mleko
Laktoza
Gluten