2

Składniki

1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
1 Łyżeczka
sól
0.5 Łyżeczki
cukier
400 Gramów
mąka pszenna
50 Gramów
drożdże
200 Gramów
Ser gouda
0.5 Szklanki
mleko
1 Sztuka
cebula
2 Sztuki
pomidory w puszce
1 Sztuka
Ogórek wąż
8 Sztuk
pomidorki koktajlowe
1 Sztuka
cebula czerwona
8 Sztuk
kukurydza
10 Sztuk
makaron
3 Łyżki
olej
1 Łyżka
olej
3 Łyżki
Zielenina
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Drożdże wymieszać z letnim mlekiem i cukrem, a gdy zaczną rosnąć, dodać razem z solą i olejem do mąki. Zagnieść ciasto. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać pomidory z puszki. Przyprawić do smaku.
  2. Dusić 10 minut. Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Na wierzchu rozsmarować masę pomidorową, posypać startym serem. Piec 20 minut w 200 stopnoach c. świeże pomidory umyć, przekroić. Ogórek pokroić na plasterki, a następnie w cienkie paski.
  3. Cebulę pokroić w cząstki. Na każdym kawałku pizzy z połówek pomidora, kolbek kukurydzy, rzeżuchy, ogórka i cebuli skomponować "twarz". Kawałki pizzy ułożyć na talerzu. Z makaronu zrobić "ogony". Udekorować latawce.

Opis

Minikukurydzę do pizzy kupujemy w puszce (ok. 4,85). Doskonałe danie na dziecięce przyjęcia i nie tylko.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!