Pizza - latawiec

m7
Pizza - latawiec

2

0 / 0

Minikukurydzę do pizzy kupujemy w puszce (ok. 4,85). Doskonałe danie na dziecięce przyjęcia i nie tylko.

18

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

1 łyżeczka sól

0.50 łyżeczka cukier

400 g mąka pszenna

50 g drożdże

200 g ser gouda

0.50 szkl. mleko

1 szt. cebula

2 szt. pomidory krojone łowicz

1 szt. ogórek wąż

8 szt. pomidorki koktajlowe

1 szt. cebula czerwona

8 szt. kukurydza

10 szt. makaron

3 łyżka olej

1 łyżka olej

3 łyżka zielenina

Przygotowanie


1

Drożdże wymieszać z letnim mlekiem i cukrem, a gdy zaczną rosnąć, dodać razem z solą i olejem do mąki. Zagnieść ciasto. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać pomidory z puszki. Przyprawić do smaku.

2

Dusić 10 minut. Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Na wierzchu rozsmarować masę pomidorową, posypać startym serem. Piec 20 minut w 200 stopnoach c. świeże pomidory umyć, przekroić. Ogórek pokroić na plasterki, a następnie w cienkie paski.

3

Cebulę pokroić w cząstki. Na każdym kawałku pizzy z połówek pomidora, kolbek kukurydzy, rzeżuchy, ogórka i cebuli skomponować "twarz". Kawałki pizzy ułożyć na talerzu. Z makaronu zrobić "ogony". Udekorować latawce.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły