Pizza kids faworitta
BeataMackowiak
Potrzebujemy: -7gram drozdzy suchych -125 ml wody -2-3szklanki mąki -łyżeczka cukru -szczypta soli -łyżka oliwy z oliwek -ketchup kotlin -oregano -ser żółty -pieczarki -cebula -szynka - łyżka oleju do smażenia
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
0Białka
b/d
0Węglowodany
b/d
0Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Potrzebujemy: -7gram drozdzy suchych -125 ml wody -2-3szklanki mąki -łyżeczka cukru -szczypta soli -łyżka oliwy z oliwek -ketchup kotlin -oregano -ser żółty -pieczarki -cebula -szynka - łyżka oleju do smażenia
1
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 szkl. woda
Przygotowanie
Zalewamy drożdże 50 ml letniej wody, dodajemy łyżeczkę cukru i posypujemy szczyptą mąki. Zostawiamy na około 15 minut.
Przez ten czas w drugiej misce wsypujemy dwie szklanki mąki, łyżkę oliwy z oliwek i sól. Po 15 minutach wlewamy rozczyn i mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy resztę wody i zagniatamy ciasto ok 5-10 minut, by było zwarte, elastyczne i odchodziło od rąk. W razie potrzeby podsypujemy mąką.
Gdy już będzie wyrobione, wkładamy ciasto do miski wysmarowanej oliwą, podsypujemy mąką, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 minut do wyrośnięcia. Przez ten czas ścieramy pieczarki i smażymy je na patelni z połową pokrojonej w kostkę cebuli. Przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Smażymy do odparowania wody.
W tym samym czasie możemy zetrzeć ser i przygotować sosy. Pomidorowy- wlewamy do naczynia ketchup Kotlin łagodny, dodajemy łyżeczkę czosnku w proszku, oregano (kto ile lubi), dodajemy kilka łyżek wody i mieszamy. Sos czosnkowy - mieszamy kilka łyżeczek jogurtu naturalnego z majonezem, dodajemy ząbek czosnku zgnieciony, delikatnie przyprawiamy.
Po wyrośnięciu ciasta rozwałkowujemy je, kładziemy na blaszce wysmarowanej oliwą. Smarujemy naszym sosem pomidorowym, posypujemy serem, dodajemy pieczarki, kładziemy szynkę, posypujemy oregano i skrapiamy kilkoma kroplami oliwy.
Pieczemy około 15 minut w 230 stopniach. Na wierzch można dodać też cebulę pokrojona w piórka. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
0Białka
b/d
0Węglowodany
b/d
0Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.