Pizza kibica
pia25
0
0 / 0
Pizza kibica to danie idealne na obiad z przyjaciółmi, imprezę i wspólne kibicowanie.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
3 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
50 g drożdże
3 łyżka oliwa z olliwek
1 łyżeczka cukier
1 łyżeczka sól
1 szkl. woda
1 łyżka ketchup kotlin łagodny 60% mniej kalorii
1 łyżeczka oregano
50 dek. salami
50 dek. ser gouda
20 dek. mozzarella
Przygotowanie
Mąkę przesiać do sporej miski, pokruszyć drożdże i dodać pozostałe składniki. Płynne najlepiej na końcu, przy czym lepiej nie wlewać całej szklanki wody od razu.
Ugnieść ciasto stopniowo dolewając wodę. Kiedy ciasto będzie już gładkie i nie będzie lepić się do rąk przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Podłączyć piekarnik i rozgrzać do przynajmniej 230 stopni. W międzyczasie przygotować dodatki.
Kiedy ciasto podrośnie, krótko zagnieść i rozwałkować na cienki w miarę przypominający koło placek.
Posmarować ciasto ketchupem Kotlin, posypać oregano i rozłożyć dodatki w miarę równomiernie.
Wyciąć kilaka pięcioboków i ułożyć na serze, tak aby wzór przypominał piłkę.
Piec przez ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni.
Podawać z kolorowymi paprykami i cebulą pokrojonymi w kostkę, ketchupem Kotlin lub sosem czosnkowym oraz z domowymi prażynkami solonymi i paprykowymi.
Kategorie
Alergeny
Gluten