1

Składniki

15 Gramów
Drożdże świeże
120 Mililitrów
woda
200 Gramów
ingridient
Mąka puszysta tortowa lubella
0.5 Łyżeczki
Sól morska
1.5 Łyżki
oliwa z oliwek
100 Mililitrów
ingridient
pomidory w puszce Łowicz
0.5 Łyżeczki
cukier
8 Plastrów
Salami
1 Sztuka
Ser mozarella
1 Szczypta
oregano
Kalorie dla 1 porcji
101-200 kc
Alergeny
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Do pokruszonych drożdży dodaj cukier. Zalej to 20 ml ciepłej wody i wymieszaj do uzyskania jednolitej cieczy.
  2. W misce połączyć ze sobą mąkę, szczyptę soli, oliwę, - 1 łyżkę, wcześniej rozpuszczone drożdże i po trochu dodawać pozostałą wodę. Ciasto przełożyć na blat i wyrabiać przez chwile do uzyskania elastycznej konsystencji (tak, aby nie kleiło się do ręki). Wskazówka: Jeśli posiadasz robot z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego, wystarczy, że umieścisz w nim wszystkie składniki i wyrobisz ciasto zgodnie z instrukcją.
  3. Wyrobione ciasto przełożyć z powrotem do miski, oprószyć mąką, przykryć ściereczką i wstawić na wyrośnięcie do lodówki na min. 3 godziny. Wskazówka: Jeśli nie masz czasu, aby ciasto tyle wyrastało, zostaw je w ciepłym miejscu na ok 0,5h.
  4. W międzyczasie przygotować sos do pizzy: pomidory zmiksować blenderem na gładką masę, następnie podgrzać w rondelku i odstawić do przestudzeniu. Wskazówka: Jeśli nie masz blendera wystarczy, że pognieciesz pomidory widelcem. Sos nie musi być całkowicie zimny, nie może być jednak gorący, aby nie rozpuszczał ciasta.
  5. Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć je na blat i rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 30 cm., podsypując blat i ciasto mąką aby się nie kleiło. Wskazówka: W międzyczasie nagrzej piekarnik na temperaturę 250 st. C i przygotuj blachę do pieczenia, smarując ją oliwą. Jeśli nie masz wałka do ciasta możesz użyć pustej butelki. Kształt ciasta może być dowolny, ważne aby zmieściło się na blasze w piekarniku. Podobnie z jego grubością - dostosuj ją do swoich upodobań. Jeśli nie lubisz cienkiej pizzy możesz ją zrobić z podwójnej porcji.
  6. Na wysmarowaną blachę rozłóż ciasto. Rozsmaruj na nim sos pomidorowy używając łyżki. Pozostaw od brzegu ok 0,5 cm bez sosu, aby nie wylał się w trakcie pieczenia.
  7. Równomiernie rozłóż na pizzy salami, następnie posyp je pokrojoną na małe kawałki mozarellą. Posyp szczyptą soli morskiej, oregano i pokrop oliwą z oliwy. Wskazówka: Możesz użyć dowolnej wędliny, jednak nie przesadzaj z jej ilością ponieważ jeśli będzie jej za dużo pizza będzie się rozwalać od jej ciężaru. W wersji szybkiej możesz użyć mozzarelli już startej.
  8. Pizzę pieczemy na środkowej półce piekarnika ok. 13 minut, do zarumienienia ciasta. Wskazówka: Zależnie od piekarnika należy kontrolować czas pieczenia. Jeśli po wskazanym czasie ciasto będzie blade od spodu, a u góry już gotowe, przestaw piekarnik na dolną grzałkę i piec jeszcze 2-3 minuty do uzyskania złotego koloru.
  9. Pizzę można podać ze świeżą bazylią/rukolą i pomidorkami koktajlowymi, według upodobań.

Opis

Biało-czerwona pizza kibica, na typowo włoskim, cienkim spodzie. Prosta w przygotowaniu, a jednocześnie pyszna. Idealna jako przekąska przy wspólnym kibicowaniu.

Podobne przepisy

Salsa pomidorowa, domowe nachosy i pieczone warzywa

Przepis
Łatwy Do 40 min
Salsa pomidorowa, domowe nachosy i pieczone warzywa

Smażone pierożki ze świątecznym farszem

Przepis
Średni Do 3 godz
Smażone pierożki ze świątecznym farszem

Podwójnie Kakaowe babeczki

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Podwójnie Kakaowe babeczki

Pieczony batat z serem faszerowany mięsem mielonym i papryką...

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Pieczony batat z serem faszerowany mięsem mielonym i papryką w ketchupowej marynacie

Naturesy z hummusem

Przepis
Łatwy Do 15 min
Naturesy z hummusem

Domowe lekkie frytki belgijskie z ketchupem w ziołach

Przepis
Łatwy Do 40 min
Domowe lekkie frytki belgijskie z ketchupem w ziołach

Batoniki mleczne z Choco Kulkami i suszonymi owocami

Przepis
Łatwy Do 1,5 godz
Batoniki mleczne z Choco Kulkami i suszonymi owocami

Domowe krakersy kminkowe

Przepis
Łatwy Do 40 min
Domowe krakersy kminkowe

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!