Pizza kibica

PaulinaKaczmarczyk
Pizza kibica

1

0 / 0

Biało-czerwona pizza kibica, na typowo włoskim, cienkim spodzie. Prosta w przygotowaniu, a jednocześnie pyszna. Idealna jako przekąska przy wspólnym kibicowaniu.

10

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

15 g drożdże świeże

120 woda

200 g mąka puszysta tortowa lubella

0.50 łyżeczka sól morska

0.50 łyżeczka cukier

1.50 łyżka oliwa z oliwek

100 pomidory całe bez skóry łowicz

8 plast. salami

1 szt. mozarella

1 szcz. oregano

Przygotowanie


1

Do pokruszonych drożdży dodaj cukier. Zalej to 20 ml ciepłej wody i wymieszaj do uzyskania jednolitej cieczy.

2

W misce połączyć ze sobą mąkę, szczyptę soli, oliwę, - 1 łyżkę, wcześniej rozpuszczone drożdże i po trochu dodawać pozostałą wodę. Ciasto przełożyć na blat i wyrabiać przez chwile do uzyskania elastycznej konsystencji (tak, aby nie kleiło się do ręki). Wskazówka: Jeśli posiadasz robot z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego, wystarczy, że umieścisz w nim wszystkie składniki i wyrobisz ciasto zgodnie z instrukcją.

3

Wyrobione ciasto przełożyć z powrotem do miski, oprószyć mąką, przykryć ściereczką i wstawić na wyrośnięcie do lodówki na min. 3 godziny. Wskazówka: Jeśli nie masz czasu, aby ciasto tyle wyrastało, zostaw je w ciepłym miejscu na ok 0,5h.

4

W międzyczasie przygotować sos do pizzy: pomidory zmiksować blenderem na gładką masę, następnie podgrzać w rondelku i odstawić do przestudzeniu. Wskazówka: Jeśli nie masz blendera wystarczy, że pognieciesz pomidory widelcem. Sos nie musi być całkowicie zimny, nie może być jednak gorący, aby nie rozpuszczał ciasta.

5

Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć je na blat i rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 30 cm., podsypując blat i ciasto mąką aby się nie kleiło. Wskazówka: W międzyczasie nagrzej piekarnik na temperaturę 250 st. C i przygotuj blachę do pieczenia, smarując ją oliwą. Jeśli nie masz wałka do ciasta możesz użyć pustej butelki. Kształt ciasta może być dowolny, ważne aby zmieściło się na blasze w piekarniku. Podobnie z jego grubością - dostosuj ją do swoich upodobań. Jeśli nie lubisz cienkiej pizzy możesz ją zrobić z podwójnej porcji.

6

Na wysmarowaną blachę rozłóż ciasto. Rozsmaruj na nim sos pomidorowy używając łyżki. Pozostaw od brzegu ok 0,5 cm bez sosu, aby nie wylał się w trakcie pieczenia.

7

Równomiernie rozłóż na pizzy salami, następnie posyp je pokrojoną na małe kawałki mozarellą. Posyp szczyptą soli morskiej, oregano i pokrop oliwą z oliwy. Wskazówka: Możesz użyć dowolnej wędliny, jednak nie przesadzaj z jej ilością ponieważ jeśli będzie jej za dużo pizza będzie się rozwalać od jej ciężaru. W wersji szybkiej możesz użyć mozzarelli już startej.

8

Pizzę pieczemy na środkowej półce piekarnika ok. 13 minut, do zarumienienia ciasta. Wskazówka: Zależnie od piekarnika należy kontrolować czas pieczenia. Jeśli po wskazanym czasie ciasto będzie blade od spodu, a u góry już gotowe, przestaw piekarnik na dolną grzałkę i piec jeszcze 2-3 minuty do uzyskania złotego koloru.

9

Pizzę można podać ze świeżą bazylią/rukolą i pomidorkami koktajlowymi, według upodobań.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły