Pizza kibica
PaulinaKaczmarczyk
Biało-czerwona pizza kibica, na typowo włoskim, cienkim spodzie. Prosta w przygotowaniu, a jednocześnie pyszna. Idealna jako przekąska przy wspólnym kibicowaniu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
201
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
19
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Biało-czerwona pizza kibica, na typowo włoskim, cienkim spodzie. Prosta w przygotowaniu, a jednocześnie pyszna. Idealna jako przekąska przy wspólnym kibicowaniu.
10
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
15 g drożdże świeże
120 woda
200 g mąka puszysta tortowa lubella
0.50 łyżecz. sól morska
0.50 łyżecz. cukier
1.50 łyżka oliwa z oliwek
100 pomidory całe bez skóry łowicz
8 plaster salami
1 szt. mozarella
1 szczyp. oregano
Przygotowanie
Do pokruszonych drożdży dodaj cukier. Zalej to 20 ml ciepłej wody i wymieszaj do uzyskania jednolitej cieczy.
W misce połączyć ze sobą mąkę, szczyptę soli, oliwę, - 1 łyżkę, wcześniej rozpuszczone drożdże i po trochu dodawać pozostałą wodę. Ciasto przełożyć na blat i wyrabiać przez chwile do uzyskania elastycznej konsystencji (tak, aby nie kleiło się do ręki). Wskazówka: Jeśli posiadasz robot z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego, wystarczy, że umieścisz w nim wszystkie składniki i wyrobisz ciasto zgodnie z instrukcją.
Wyrobione ciasto przełożyć z powrotem do miski, oprószyć mąką, przykryć ściereczką i wstawić na wyrośnięcie do lodówki na min. 3 godziny. Wskazówka: Jeśli nie masz czasu, aby ciasto tyle wyrastało, zostaw je w ciepłym miejscu na ok 0,5h.
W międzyczasie przygotować sos do pizzy: pomidory zmiksować blenderem na gładką masę, następnie podgrzać w rondelku i odstawić do przestudzeniu. Wskazówka: Jeśli nie masz blendera wystarczy, że pognieciesz pomidory widelcem. Sos nie musi być całkowicie zimny, nie może być jednak gorący, aby nie rozpuszczał ciasta.
Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć je na blat i rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 30 cm., podsypując blat i ciasto mąką aby się nie kleiło. Wskazówka: W międzyczasie nagrzej piekarnik na temperaturę 250 st. C i przygotuj blachę do pieczenia, smarując ją oliwą. Jeśli nie masz wałka do ciasta możesz użyć pustej butelki. Kształt ciasta może być dowolny, ważne aby zmieściło się na blasze w piekarniku. Podobnie z jego grubością - dostosuj ją do swoich upodobań. Jeśli nie lubisz cienkiej pizzy możesz ją zrobić z podwójnej porcji.
Na wysmarowaną blachę rozłóż ciasto. Rozsmaruj na nim sos pomidorowy używając łyżki. Pozostaw od brzegu ok 0,5 cm bez sosu, aby nie wylał się w trakcie pieczenia.
Równomiernie rozłóż na pizzy salami, następnie posyp je pokrojoną na małe kawałki mozarellą. Posyp szczyptą soli morskiej, oregano i pokrop oliwą z oliwy. Wskazówka: Możesz użyć dowolnej wędliny, jednak nie przesadzaj z jej ilością ponieważ jeśli będzie jej za dużo pizza będzie się rozwalać od jej ciężaru. W wersji szybkiej możesz użyć mozzarelli już startej.
Pizzę pieczemy na środkowej półce piekarnika ok. 13 minut, do zarumienienia ciasta. Wskazówka: Zależnie od piekarnika należy kontrolować czas pieczenia. Jeśli po wskazanym czasie ciasto będzie blade od spodu, a u góry już gotowe, przestaw piekarnik na dolną grzałkę i piec jeszcze 2-3 minuty do uzyskania złotego koloru.
Pizzę można podać ze świeżą bazylią/rukolą i pomidorkami koktajlowymi, według upodobań.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
201
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
19
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten