Pizza Kentucky z sosem słodko-kwaśnym Łowicz

pkai
Pizza Kentucky z sosem słodko-kwaśnym Łowicz

1

0 / 0

Pizza Kentucky z sosem słodko-kwaśnym Łowicz. Idealne połączenie smaków na ponadczasowym i zawsze modnym włoskim placku.

20

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 dek. mąka lubella puszysta tortowa

30 g drożdże świeże

1 łyżeczka cukier

300 ciepła woda

5 łyżka oliwa z oliwek

2 szcz. sól

1 szt. filet z kurczaka

2 łyżka sos sojowy

2 łyżeczka słodka papryka mielona

2 szcz. pieprz

1 opak. sos słodko-kwaśny łowicz

1 szt. papryka chilli

1 szt. papryka żółta

1 szt. cebula czerwona

3 szt. cebula dymka

1 pusz. kukurydza

2 szt. mozzarella kulka

6 szt. pomidorki koktajlowe

10 szt. szpinak baby

1 pęcz. świeża bazylia

Przygotowanie


1

Przygotowujemy ciasto na pizzę. Robimy zaczyn do pizzy: w misce (lub misie miksera) rozkruszamy drożdże. Dodajemy do nich cukier, 2 łyżki mąki (z odmierzonej ilości potrzebnej na pizzę), a następnie dodajemy 150 ml ciepłej wody (połowę z przygotowanej ilości potrzebnej na pizzę). Wszystkie składniki mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 minut. W wolnym czasie przesiewamy mąkę ze szczyptą soli, którą następnie dodajemy do gotowego zaczynu drożdżowego. Dodajemy również resztę ciepłej wody (150 ml) i oliwę z oliwek ( 3 łyżki). Z powstałych składników wyrabiamy ciasto (ręcznie lub za pomocą miksera) do momentu gdy będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny.

2

Przygotowujemy marynatę do kurczaka. Czosnek (posiekany drobno), sos sojowy, paprykę słodką mieloną, pieprz i oliwę z oliwek (2 łyżki) łączymy razem i marynujemy powstałą masą filet z kurczaka. Zamarynowanego kurczaka pozostawiamy w lodówce na pół godziny po czym smażymy go na patelni zwykłej lub grillowej.

3

Z gotowego ciasta na pizzę formujemy 2 cienkie placki, które smarujemy sosem słodko-kwaśnym Łowicz.

4

Następnie dodajemy resztę składników: mozzarellę, papryki, cebule, usmażony i pokrojony filet z kurczaka, pomidorki koktajlowe, kukurydzę i pieczemy pizzę w rozgrzanym piekarniku ( 230 st C) przez ok 10 minut.

5

Upieczoną pizzę dekorujemy szpinakiem i bazylią.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły