1

Składniki

400 Dekagramów
30 Gramów
Drożdże świeże
1 Łyżeczka
cukier
300 Mililitrów
ciepła woda
5 Łyżek
oliwa z oliwek
2 Szczypty
sól
1 Sztuka
filet z kurczaka
2 Ząbek
czosnek
2 Łyżki
sos sojowy
2 Łyżeczki
Słodka papryka mielona
2 Szczypty
pieprz
1 Opakowanie
ingridient
Sos słodko-kwaśny Łowicz
1 Sztuka
Papryka chilli
1 Sztuka
papryka żółta
1 Sztuka
cebula czerwona
3 Sztuki
cebula dymka
1 Puszka
kukurydza
2 Sztuki
Mozzarella kulka
6 Sztuk
pomidorki koktajlowe
10 Sztuk
Szpinak BABY
1 Pęczek
świeża bazylia
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Przygotowujemy ciasto na pizzę. Robimy zaczyn do pizzy: w misce (lub misie miksera) rozkruszamy drożdże. Dodajemy do nich cukier, 2 łyżki mąki (z odmierzonej ilości potrzebnej na pizzę), a następnie dodajemy 150 ml ciepłej wody (połowę z przygotowanej ilości potrzebnej na pizzę). Wszystkie składniki mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 minut. W wolnym czasie przesiewamy mąkę ze szczyptą soli, którą następnie dodajemy do gotowego zaczynu drożdżowego. Dodajemy również resztę ciepłej wody (150 ml) i oliwę z oliwek ( 3 łyżki). Z powstałych składników wyrabiamy ciasto (ręcznie lub za pomocą miksera) do momentu gdy będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny.
  2. Przygotowujemy marynatę do kurczaka. Czosnek (posiekany drobno), sos sojowy, paprykę słodką mieloną, pieprz i oliwę z oliwek (2 łyżki) łączymy razem i marynujemy powstałą masą filet z kurczaka. Zamarynowanego kurczaka pozostawiamy w lodówce na pół godziny po czym smażymy go na patelni zwykłej lub grillowej.
  3. Z gotowego ciasta na pizzę formujemy 2 cienkie placki, które smarujemy sosem słodko-kwaśnym Łowicz.
  4. Następnie dodajemy resztę składników: mozzarellę, papryki, cebule, usmażony i pokrojony filet z kurczaka, pomidorki koktajlowe, kukurydzę i pieczemy pizzę w rozgrzanym piekarniku ( 230 st C) przez ok 10 minut.
  5. Upieczoną pizzę dekorujemy szpinakiem i bazylią.

Opis

Pizza Kentucky z sosem słodko-kwaśnym Łowicz. Idealne połączenie smaków na ponadczasowym i zawsze modnym włoskim placku.

Podobne przepisy

Azjatyckie pappardelle z wołowiną

Przepis
Łatwy Do 40 min
Azjatyckie pappardelle z wołowiną

Casarecce z kurczakiem, suszonymi pomidorami i rukolą

Przepis
Średni Do 40 min
Casarecce z kurczakiem, suszonymi pomidorami i rukolą

Fantazja szparagowa

Przepis
Łatwy Do 40 min
Fantazja szparagowa

Kokardki z cukinią i łososiem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Kokardki z cukinią i łososiem

Makaron z mięsem

Przepis
Średni Do 1 godz
Makaron z mięsem

Makaron z pesto

Przepis
Łatwy Do 40 min
Makaron z pesto

Diabelskie Spaghetti

Przepis
Łatwy Do 40 min
Diabelskie Spaghetti

Gniazda ze szpinakiem i fasolą

Przepis
Łatwy Do 40 min
Gniazda ze szpinakiem i fasolą

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem
Artykuł

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!