Pizza Kentucky z sosem słodko-kwaśnym Łowicz
pkai
Pizza Kentucky z sosem słodko-kwaśnym Łowicz. Idealne połączenie smaków na ponadczasowym i zawsze modnym włoskim placku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
4114
kcal
Białka
140
gram
Węglowodany
789
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Pizza Kentucky z sosem słodko-kwaśnym Łowicz. Idealne połączenie smaków na ponadczasowym i zawsze modnym włoskim placku.
20
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 dag. mąka lubella puszysta tortowa
30 g drożdże świeże
1 łyżecz. cukier
300 ciepła woda
5 łyżka oliwa z oliwek
2 szczyp. sól
1 szt. filet z kurczaka
2 łyżka sos sojowy
2 łyżecz. słodka papryka mielona
2 szczyp. pieprz
1 opak. sos słodko-kwaśny łowicz
1 szt. papryka chilli
1 szt. papryka żółta
1 szt. cebula czerwona
3 szt. cebula dymka
1 puszka kukurydza
2 szt. mozzarella kulka
6 szt. pomidorki koktajlowe
10 szt. szpinak baby
1 pęcz. świeża bazylia
Przygotowanie
Przygotowujemy ciasto na pizzę. Robimy zaczyn do pizzy: w misce (lub misie miksera) rozkruszamy drożdże. Dodajemy do nich cukier, 2 łyżki mąki (z odmierzonej ilości potrzebnej na pizzę), a następnie dodajemy 150 ml ciepłej wody (połowę z przygotowanej ilości potrzebnej na pizzę). Wszystkie składniki mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 minut. W wolnym czasie przesiewamy mąkę ze szczyptą soli, którą następnie dodajemy do gotowego zaczynu drożdżowego. Dodajemy również resztę ciepłej wody (150 ml) i oliwę z oliwek ( 3 łyżki). Z powstałych składników wyrabiamy ciasto (ręcznie lub za pomocą miksera) do momentu gdy będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny.
Przygotowujemy marynatę do kurczaka. Czosnek (posiekany drobno), sos sojowy, paprykę słodką mieloną, pieprz i oliwę z oliwek (2 łyżki) łączymy razem i marynujemy powstałą masą filet z kurczaka. Zamarynowanego kurczaka pozostawiamy w lodówce na pół godziny po czym smażymy go na patelni zwykłej lub grillowej.
Z gotowego ciasta na pizzę formujemy 2 cienkie placki, które smarujemy sosem słodko-kwaśnym Łowicz.
Następnie dodajemy resztę składników: mozzarellę, papryki, cebule, usmażony i pokrojony filet z kurczaka, pomidorki koktajlowe, kukurydzę i pieczemy pizzę w rozgrzanym piekarniku ( 230 st C) przez ok 10 minut.
Upieczoną pizzę dekorujemy szpinakiem i bazylią.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
4114
kcal
Białka
140
gram
Węglowodany
789
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.