Pizza inaczej
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
MalgorzataLukas
![Pizza inaczej](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976248882.jpeg&w=3840&q=75)
1
0 / 0
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
1 porcja
Składniki
2 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
1 szkl. mąka żytnia
1 łyżka olej
0.50 szkl. ciepła woda
2.50 dag. drożdże
0.50 łyżka cukier
1 opak. sos jasny uniwersalny łowicz
1 szt. por
20 dag. boczek wędzony
Przygotowanie
1
Drożdże rozrabiamy z cukrem. Następnie dodajemy mąkę, olej, sól oraz wodę i wyrabiamy. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia.
2
W tym czasie smażymy wcześniej pokrojony boczek oraz por. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na blachę wyłożoną papierem.
3
Wierzch ciasta smarujemy Jasnym Sosem (3 łyżki) oraz posypujemy przesmażonymi składnikami.
4
Pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 stopni.