Pizza Hawajska

m7
Pizza Hawajska

0

0 / 0

Super orzeźwiająca, lekki posmak słodyczy, dzięki kawałkom ananasa. Świetna na spotkania ze znajomymi :)

21

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 puszka przecier pomidorowy łowicz

1 puszka kukurydza

1 puszka tuńczyk

1 szczyp. papryka słodka

1 łyżecz. sól

1 łyżecz. cukier

3 łyżecz. oregano

2 łyżecz. czosnek

2 łyżecz. olej

0.25 kostka drożdże

1 kostka masło

1 szkl. mąka pszenna krupczatka lubelli

1 szkl. woda

1 szt. cebula

1 szt. papryka czerwona

3 szt. ananas plastry w syropie

1 szt. papryka zielona

1 szt. jaja kurze całe

30 dag. pieczarki

40 dag. ser żółty

15 dag. szynka

Przygotowanie


1

Maąkę przesiewamy na stolnicę.

2

Robimy dołek, wsypujemy łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru oraz dwie łyżeczki oleju.

3

Dolewamy wodę i rokruszamy drożdże.

4

Czekamy ok. 5 min. aż na wodzie zrobi się skorupka z drożdży.

5

Zagniatamy ciasto przez 20 min.

6

Następnie przekładamy je do miski posypanej mąką i przykrywamy ściereczką i kładziemy w ciepłe miejsce, by wyrosło.

7

Pieczarki szatkujemy i dusimy na maśle do miękkości.

8

Nastepnie robimy sos; przecier pomidorowy mieszamy z łyżeczką oleju, łyżką oregano i czosnku.

9

Odstawiamy do lodówki.

10

Papryki, szynkę, cebulę i ananas kroimy w dowolnej wielkości kawałeczki. Cebulę w piórka.

11

Na tarce trzemy ser na szerokich oczkach.

12

Wyrośniete ciasto rozwałkowujemy na blaszcze.

13

Smarujemy sosem, na same końce ukadamy po odrobinie sera i zawijamy rogi.

14

Następnie na pizzę kladziemy duszone pieczarki, paprykę, cebulę, kukurydzę, szynkę, ananas oraz tuńczyka.

15

Na sam koniec na środek wbijamy jajko i całość posypyjemy słodką papryką.

16

Wstawiamy do pierkanika nagrzanego do 220 st. C na ok. 15 min.

17

POLECAM!!!!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły