0

Składniki

1 Puszka
przecier pomidorowy
1 Puszka
kukurydza
1 Puszka
Tuńczyk
1 Szczypta
papryka słodka
1 Łyżeczka
sól
1 Łyżeczka
cukier
3 Łyżeczki
oregano
2 Łyżeczki
czosnek
2 Łyżeczki
olej
0.25 Kostki
drożdże
1 Kostka
masło
1 Szklanka
mąka pszenna krupczatka Lubelli
1 Szklanka
woda
1 Sztuka
cebula
1 Sztuka
papryka czerwona
3 Sztuki
ananas plastry w syropie
1 Sztuka
papryka zielona
1 Sztuka
jaja kurze całe
30 Dekagramów
pieczarki
40 Dekagramów
ser żółty
15 Dekagramów
szynka
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Maąkę przesiewamy na stolnicę.
  2. Robimy dołek, wsypujemy łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru oraz dwie łyżeczki oleju.
  3. Dolewamy wodę i rokruszamy drożdże.
  4. Czekamy ok. 5 min. aż na wodzie zrobi się skorupka z drożdży.
  5. Zagniatamy ciasto przez 20 min.
  6. Następnie przekładamy je do miski posypanej mąką i przykrywamy ściereczką i kładziemy w ciepłe miejsce, by wyrosło.
  7. Pieczarki szatkujemy i dusimy na maśle do miękkości.
  8. Nastepnie robimy sos; przecier pomidorowy mieszamy z łyżeczką oleju, łyżką oregano i czosnku.
  9. Odstawiamy do lodówki.
  10. Papryki, szynkę, cebulę i ananas kroimy w dowolnej wielkości kawałeczki. Cebulę w piórka.
  11. Na tarce trzemy ser na szerokich oczkach.
  12. Wyrośniete ciasto rozwałkowujemy na blaszcze.
  13. Smarujemy sosem, na same końce ukadamy po odrobinie sera i zawijamy rogi.
  14. Następnie na pizzę kladziemy duszone pieczarki, paprykę, cebulę, kukurydzę, szynkę, ananas oraz tuńczyka.
  15. Na sam koniec na środek wbijamy jajko i całość posypyjemy słodką papryką.
  16. Wstawiamy do pierkanika nagrzanego do 220 st. C na ok. 15 min.
  17. POLECAM!!!!

Opis

Super orzeźwiająca, lekki posmak słodyczy, dzięki kawałkom ananasa. Świetna na spotkania ze znajomymi :)

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!