Pizza grecka
m7
Znakomita pizza z dodatkiem tradycyjnej, greckiej fety, oliwek i pomidorów. Fani kuchni greckiej będą zachwyceni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
923
kcal
Białka
39
gram
Węglowodany
102
gram
Tłuszcze
40
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
3.7 / 3
Znakomita pizza z dodatkiem tradycyjnej, greckiej fety, oliwek i pomidorów. Fani kuchni greckiej będą zachwyceni.
24
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. bazylia
1 szczyp. oregano
1 szczyp. tymianek
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. bazylia
1 szczyp. oregano
1 szczyp. tymianek
0.50 łyżecz. cukier
1 łyżecz. proszek do pieczenia
400 g mąka pszenna
40 g drożdże
200 g mozarella
200 g ser feta
0.33 szkl. woda
2 szt. pomidor
1 szt. oliwki czarne
2 szt. cebula
3 szt. czosnek
7 łyżka oliwa z oliwek
4 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
4 łyżka woda
Przygotowanie
Drożdże rozdrobnić, wymieszać z trzema łyżkami wody, cukrem i szczyptą soli. Dodać trzy łyżki mąki, wymieszać i odstawić na 30 min. do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczypta soli, pieprzu i zołami, wysypać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wlać oliwę z oliwek i wodę, wymieszać.
Wyrobić na jednolita masę, podzielić na 2 kule i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
Przygotować sos: przecier pomidorowy wymieszać z wodą, rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami, odstawić na 30 min.
Każdą kulę ciasta rozwałkować na cienki placek i posmarować sosem.
Posypać startą mozarellą i ułożyć pokrojoną w talarki cebulę, plasterki pomidorów, połówki oliwek i pokrojoną w kostkę fetę.
Piec ok. 20 min w temp. 180 stopni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
923
kcal
Białka
39
gram
Węglowodany
102
gram
Tłuszcze
40
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.