1

Składniki

1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
1 Szczypta
bazylia
1 Szczypta
oregano
1 Szczypta
tymianek
1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
1 Szczypta
bazylia
1 Szczypta
oregano
1 Szczypta
tymianek
0.5 Łyżeczki
cukier
1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
400 Gramów
mąka pszenna
40 Gramów
drożdże
200 Gramów
Ser mozarella
200 Gramów
ser feta
0.33 Szklanki
woda
2 Sztuki
pomidor
1 Sztuka
oliwki czarne
2 Sztuki
cebula
3 Sztuki
czosnek
7 Łyżek
oliwa z oliwek
4 Łyżki
koncentrat pomidorowy 30%
4 Łyżki
woda
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Drożdże rozdrobnić, wymieszać z trzema łyżkami wody, cukrem i szczyptą soli. Dodać trzy łyżki mąki, wymieszać i odstawić na 30 min. Do wyrośnięcia.
  2. Pozostałą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczypta soli, pieprzu i zołami, wysypać na stolnicę, zrobic wgłębienie, wlać oliwę z oliwek i wodę, wymieszać.
  3. Wyrobić na jednolita masę, podzielić na 2 kule i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
  4. Przygotować sos: przecier pomidorowy, wymieszać z wodą, rozgniecionym czosnkiem, solą pieprzem i ziołami, odstawić na 30 min.
  5. Każdą kulę ciasta rozwałkować na cienki placek i posmarować sosem.
  6. Posypać startą mozarellą i ułożyć pokrojoną w talarki cebulę, plasterki pomidorów, połówki oliwek i pokrojoną w kostkę fetę.
  7. Piec ok. 20 min w temp. 180 stopni.

Opis

Znakomita pizza z dodatkiem tradycyjnej, greckiej fety, oliwek i pomidorów.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!