Pizza grecka

m7
Pizza grecka

1

3.7 / 3

Znakomita pizza z dodatkiem tradycyjnej, greckiej fety, oliwek i pomidorów. Fani kuchni greckiej będą zachwyceni.

24

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. bazylia

1 szczyp. oregano

1 szczyp. tymianek

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. bazylia

1 szczyp. oregano

1 szczyp. tymianek

0.50 łyżecz. cukier

1 łyżecz. proszek do pieczenia

400 g mąka pszenna

40 g drożdże

200 g mozarella

200 g ser feta

0.33 szkl. woda

2 szt. pomidor

1 szt. oliwki czarne

2 szt. cebula

3 szt. czosnek

7 łyżka oliwa z oliwek

4 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

4 łyżka woda

Przygotowanie


1

Drożdże rozdrobnić, wymieszać z trzema łyżkami wody, cukrem i szczyptą soli. Dodać trzy łyżki mąki, wymieszać i odstawić na 30 min. do wyrośnięcia.

2

Pozostałą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczypta soli, pieprzu i zołami, wysypać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wlać oliwę z oliwek i wodę, wymieszać.

3

Wyrobić na jednolita masę, podzielić na 2 kule i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.

4

Przygotować sos: przecier pomidorowy wymieszać z wodą, rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami, odstawić na 30 min.

5

Każdą kulę ciasta rozwałkować na cienki placek i posmarować sosem.

6

Posypać startą mozarellą i ułożyć pokrojoną w talarki cebulę, plasterki pomidorów, połówki oliwek i pokrojoną w kostkę fetę.

7

Piec ok. 20 min w temp. 180 stopni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły