Pizza frutti di mare
m7
Pizza zrobiona przez córke pod moim nadzorem. I zjedzona przez nia osobiscie w całosci
Wartości odżywcze na porcję
Energia
401
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
62
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pizza zrobiona przez córke pod moim nadzorem. I zjedzona przez nia osobiscie w całosci
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
350 woda mineralna
1 łyżecz. oliwa z oliwek
1 łyżecz. oregano
250 g owoce morza
100 g ser gouda tłusty
2 szt. pieczarki
1 szt. pomidor
4 łyżka sos pomidorowy łowicz
50 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna
2 dag. drożdże
Przygotowanie
Drożdze rozpuscić w szklance letniej wody. Mąke przesiac, formujac kopczyk z wgłębieniem. W środek wlać rozczyn, zarobic i lekko zagnieść. Sól rozpuscić w 1/3 szkl. letniej wody, dodac do ciasta razem z oliwą. Wyrobic jednolite, elastyczne ciasto. uformowac okrągłe pizze, ulożyć na blasze wysypanej mąką, przykryc sciereczką i odstawic do wyrosniecia na min 1h w ciepłe miejsce. Kamili wyszły 2 porcje.Każdą porcje wyrosnietego ciasta uformowac w pizze i ulozyc na blasze wysmarowanej oliwą.
Gotową mieszanke owoców morza usmazyc na łyzce oliwy z oliwek przez ok 5 minut. Odstawic. Z połączenia passaty (ale moze byc przecier czy keczup) i ziół: oregano, bazylia, pieprz zrobila sos i posmarowała pizze. Na to wylozyła usmażona meisznakę frutti di mare, starła na tarce pieczarki, dała pokrojone w plasterki pomidory, posypała oregaono i serem zółtyn. i do piekarnika na 200st na jakies 15-20 minut. Pizze wyszły duze, na cienkim ciescie bardzo smaczne
Wartości odżywcze na porcję
Energia
401
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
62
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.