0

Składniki

350 Mililitrów
Woda mineralna
1 Łyżeczka
oliwa z oliwek
0 Łyżeczek
sól
1 Łyżeczka
oregano
250 Gramów
Owoce morza
100 Gramów
Ser gouda tłusty
2 Sztuki
pieczarki
1 Sztuka
pomidor
4 Łyżki
Sos pomidorowy
50 Dekagramów
mąka
2 Dekagramy
drożdże
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Drożdze rozpuscić w szklance letniej wody. Mąke przesiac, formujac kopczyk z wgłębieniem. W środek wlać rozczyn, zarobic i lekko zagnieść. Sól rozpuscić w 1/3 szkl. letniej wody, dodac do ciasta razem z oliwą. Wyrobic jednolite, elastyczne ciasto. uformowac okrągłe pizze, ulożyć na blasze wysypanej mąką, przykryc sciereczką i odstawic do wyrosniecia na min 1h w ciepłe miejsce. Kamili wyszły 2 porcje.Każdą porcje wyrosnietego ciasta uformowac w pizze i ulozyc na blasze wysmarowanej oliwą.
  2. Gotową mieszanke owoców morza usmazyc na łyzce oliwy z oliwek przez ok 5 minut. Odstawic. Z połączenia passaty (ale moze byc przecier czy keczup) i ziół: oregano, bazylia, pieprz zrobila sos i posmarowała pizze. Na to wylozyła usmażona meisznakę frutti di mare, starła na tarce pieczarki, dała pokrojone w plasterki pomidory, posypała oregaono i serem zółtyn. i do piekarnika na 200st na jakies 15-20 minut. Pizze wyszły duze, na cienkim ciescie bardzo smaczne

Opis

Pizza zrobiona przez córke pod moim nadzorem. I zjedzona przez nia osobiscie w całosci

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!