Pizza domowa mała
m7
szybka łatwa zawsze się udaje
0
0 / 0
szybka łatwa zawsze się udaje
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
200 woda
1 szcz. sól
2 szt. cebula
1 szt. szczypiorek
1 szt. nać pietruszki
4 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
300 dek. mąka pszenna tortowa
4 dek. drożdże
25 dek. pomidor
25 dek. ser żółty
20 dek. wędzonka wołowa gotowana
Przygotowanie
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z rozkruszonymi drożdżami
W środku zrobić niewielkie wgłębienie, wsypać sól, wlać olej i wodę.
Mikserem wyrabiać ciasto, aż zacznie odstawać od brzegów miski.
Gotowe ciasto jeszcze raz wyrobić ręcznie .
Przykryć ściereczką, odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
Cebule obrać, pokroić w cienkie krążki.
Pietruszkę i szczypiorek umyć, drobno posiekać
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i przełożyć na natłuszczoną blachę
Na spodzie rozsmarować zmiksowane pomidory,
posypać serem, krążkami cebuli i wędzonką pokrojoną w kosteczkę.
Pizzę piec 15-20 minut w temperaturze 250 0 C .
Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną.
Smacznego!