PIZZA DOMOWA

maspexdigital
PIZZA DOMOWA

0

0 / 0

Ten przepis sprawi, że staniesz się prawdziwym Pizza-Masterem w domowym zaciszu! Tej pizzy salami, ziołami i ciągnącym serem nikt się nie oprze!

12

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

300 g mąka lubella puszysta

4 łyżka olej

20 g świeże drożdże

150 woda letnia

1 łyżecz. cukier

1 łyżecz. sól

1 łyżecz. cukier

1 łyżecz. oliwa

0.50 łyżecz. suszone oregano

1 szczyp. sól, pieprz

4 plaster salami

125 g mozarella

Przygotowanie


1

Mąkę, sól, olej, drożdże rozpuścić w 150ml ciepłej wody z cukrem, i odstawić na 15 min. Mąkę, sól i olej wymieszać z drożdżami i zagnieść na jednolite ciasto.

2

Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut. Z masy wyjdą 2 pizze.

3

Czosnek (przeciśnięty przez praskę) i drobno posiekaną bazylię wymieszaj z koncentratem, oliwą, cukrem i oregano. Dopraw solą i pieprzem..

4

Rozgrzej piekarnik do 200 °C.

5

W międzyczasie cienko pokrój kilka połówek oliwek wzdłuż na 4, aby zrobić nogi pająka (każdy pająk ma osiem). Kilka połówek pokrój w kostkę aby zrobić oczy dla duchów z mozzarelli.

6

Uformuj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia okrągłe placki i posmaruj sosem. Na wierzch ułóż salami i porwaną mozzarellę . Ułóż także oliwki, ściętą stroną do dołu.

7

Piecz pizzę przez 15-18 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

553

kcal

Białka

22

gram

Węglowodany

55

gram

Tłuszcze

26

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły