PIZZA DOMOWA
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
maspexdigital
![PIZZA DOMOWA](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699986925835.jpeg&w=3840&q=75)
Ten przepis sprawi, że staniesz się prawdziwym Pizza-Masterem w domowym zaciszu! Tej pizzy salami, ziołami i ciągnącym serem nikt się nie oprze!
0
0 / 0
Ten przepis sprawi, że staniesz się prawdziwym Pizza-Masterem w domowym zaciszu! Tej pizzy salami, ziołami i ciągnącym serem nikt się nie oprze!
12
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
300 g mąka lubella puszysta
4 łyżka olej
20 g świeże drożdże
150 woda letnia
1 łyżecz. cukier
1 łyżecz. sól
1 łyżecz. cukier
1 łyżecz. oliwa
0.50 łyżecz. suszone oregano
1 szczyp. sól, pieprz
4 plaster salami
125 g mozarella
Przygotowanie
Mąkę, sól, olej, drożdże rozpuścić w 150ml ciepłej wody z cukrem, i odstawić na 15 min. Mąkę, sól i olej wymieszać z drożdżami i zagnieść na jednolite ciasto.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut. Z masy wyjdą 2 pizze.
Czosnek (przeciśnięty przez praskę) i drobno posiekaną bazylię wymieszaj z koncentratem, oliwą, cukrem i oregano. Dopraw solą i pieprzem..
Rozgrzej piekarnik do 200 °C.
W międzyczasie cienko pokrój kilka połówek oliwek wzdłuż na 4, aby zrobić nogi pająka (każdy pająk ma osiem). Kilka połówek pokrój w kostkę aby zrobić oczy dla duchów z mozzarelli.
Uformuj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia okrągłe placki i posmaruj sosem. Na wierzch ułóż salami i porwaną mozzarellę . Ułóż także oliwki, ściętą stroną do dołu.
Piecz pizzę przez 15-18 minut.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten