Pizza domowa
m7
Najlepsze są pizze własnej roboty:)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
506
kcal
Białka
37
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Najlepsze są pizze własnej roboty:)
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1.50 szkl. mleko
4 szt. pomidor
1 szt. cebula
3 łyżka ketchup kotlin łagodny
5 dag. drożdże
30 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna
20 dag. ser żółty
0.50 kg pieczarki
0.50 kg szynka
Przygotowanie
Drożdże rozrobić w pół szklanki mleka. Jak drożdże urosną wylać drożdże oraz resztę mleka do miski i dosypywać mąkę, aż powstanie gęste ciasto. Wszystko dokładnie wyrobić i odstawić ciasto do wyrośnięcia.
Jak ciasto urośnie przełożyć je na dużą blachę, równomiernie rozłożyć i polać ciasto keczupem.
Następnie pieczarki umyć, obrać, lekko poddusić wraz z cebulką pokrojoną w talarki lub paseczki.
Szynkę pokroić w cienkie plasterki.
Pomidory umyć, obrać ze skórki, pokroić w półplasterki.
Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na ciasto wykładać kolejno pieczarki, szynkę, pomidory, żółty ser. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*C i piec ok. 45 minut.
Po wyjęciu polać keczupem, podawać gorącą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
506
kcal
Białka
37
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.