Pizza domowa
m7
Pizza domowa
Wartości odżywcze na porcję
Energia
379
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pizza domowa
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
10 g drożdże
2 szkl. mąka pszenna tortowa
10 szt. salami
2 szt. pomidor
1 szt. oregano
1 szt. bazylia
30 dag. ser salami pełnotłusty
0.50 łyżecz. sól
0.50 szkl. mleko uht 3,2%
Przygotowanie
Mąkę przesiać przez sitko, drożdże rozpuścić w 5 łyżkach letniego mleka i odstawić na 5 minut. Potem wlać je do przesianej mąki.
Następnie dolać resztę letniego mleka oraz sól.
Zagnieść ciasto, aż nie bezie się kleiło. Można dodać jeszcze troszkę mąki, jeśli będzie zbyt lepkie.
Gdy ciasto wyrobimy należy wysmarować je oliwą z oliwek lub olejem (np. rzepakowy). Oprószyć mąką i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie, należy je rozwałkować na kwadrat.
Teraz można dekorować pizzę wg własnego uznania.
Dodaję salami, pokrojone pomidory, cebulę, pieczarki, czasem ogórki kiszone oraz starty ser. Na koniec obsypuję oregano i bazylią.
Piec 15 minut , 220 st. C, na środkowej półce w piekarniku elektrycznym
Wartości odżywcze na porcję
Energia
379
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.