Pizza - ciasto bez drożdży

Lubella
Pizza - ciasto bez drożdży

1

3.8 / 75

Pizza to świetna potrawa, która jest prosta i szybka, zwłaszcza wtedy, kiedy przygotujemy wersję bez drożdży. Smak ciasta jest subtelny, dzięki czemu doskonale podkreśla aromaty pomidorowego sosu, ciągnącego się sera i innych składników, które wybierzesz – od klasycznej margherity po bardziej wymyślne kompozycje. To szybka i pyszna opcja na spontaniczny obiad, kolację w gronie znajomych czy weekendowe leniwe popołudnie z rodziną. Doskonale sprawdzi się, gdy masz ochotę na domową pizzę, ale brak ci drożdży w spiżarni. To idealne rozwiązanie, gdy masz ochotę na domową pizzę, ale brak ci drożdży w spiżarni.

6

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 łyżecz. proszek do pieczenia

1 łyżecz. sól

3 szkl. mąka pszenna lubella

0.50 szkl. olej

1 szkl. mleko

2 łyżka woda

Przygotowanie


1

Do miski przesiać mąkę. Dodać proszek do pieczenia i sól. Wymieszać łyżką.

2

W środku zrobić wgłębienie. Powoli wlać mleko oraz olej. Wymieszać.

3

Wyrobić ciasto rękami, aż będzie jednolite. Nie może być suche. Jeśli tak się stanie należy zwilżyć ręce i ponownie wyrobić.

4

Ciasto jest elastyczne. Łatwo je rozwałkować.

5

Gotowy placek kłaść na blachę wyłożoną pergaminem. Nakłuwać ciasto widelcem w kilku miejscach, aby podczas pieczenia nie zrobiła się wielka, a pusta w środku poduszka.

6

Następnie nakładać dowolne składniki, np. pomidory, pieczarki, wędlinę oraz ser.

7

Piec 10 minut w 180 stopniach.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

733

kcal

Białka

15

gram

Węglowodany

89

gram

Tłuszcze

34

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły