Pizza - ciasto bez drożdży

Lubella

Pizza to świetna potrawa, która jest prosta i szybka, zwłaszcza wtedy, kiedy przygotujemy wersję bez drożdży. Smak ciasta jest subtelny, dzięki czemu doskonale podkreśla aromaty pomidorowego sosu, ciągnącego się sera i innych składników, które wybierzesz – od klasycznej margherity po bardziej wymyślne kompozycje. To szybka i pyszna opcja na spontaniczny obiad, kolację w gronie znajomych czy weekendowe leniwe popołudnie z rodziną. Doskonale sprawdzi się, gdy masz ochotę na domową pizzę, ale brak ci drożdży w spiżarni. To idealne rozwiązanie, gdy masz ochotę na domową pizzę, ale brak ci drożdży w spiżarni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
733
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
89
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
3.8 / 75
Pizza to świetna potrawa, która jest prosta i szybka, zwłaszcza wtedy, kiedy przygotujemy wersję bez drożdży. Smak ciasta jest subtelny, dzięki czemu doskonale podkreśla aromaty pomidorowego sosu, ciągnącego się sera i innych składników, które wybierzesz – od klasycznej margherity po bardziej wymyślne kompozycje. To szybka i pyszna opcja na spontaniczny obiad, kolację w gronie znajomych czy weekendowe leniwe popołudnie z rodziną. Doskonale sprawdzi się, gdy masz ochotę na domową pizzę, ale brak ci drożdży w spiżarni. To idealne rozwiązanie, gdy masz ochotę na domową pizzę, ale brak ci drożdży w spiżarni.
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. sól
3 szkl. mąka pszenna lubella
0.50 szkl. olej
1 szkl. mleko
2 łyżka woda
Przygotowanie
Do miski przesiać mąkę. Dodać proszek do pieczenia i sól. Wymieszać łyżką.
W środku zrobić wgłębienie. Powoli wlać mleko oraz olej. Wymieszać.
Wyrobić ciasto rękami, aż będzie jednolite. Nie może być suche. Jeśli tak się stanie należy zwilżyć ręce i ponownie wyrobić.
Ciasto jest elastyczne. Łatwo je rozwałkować.
Gotowy placek kłaść na blachę wyłożoną pergaminem. Nakłuwać ciasto widelcem w kilku miejscach, aby podczas pieczenia nie zrobiła się wielka, a pusta w środku poduszka.
Następnie nakładać dowolne składniki, np. pomidory, pieczarki, wędlinę oraz ser.
Piec 10 minut w 180 stopniach.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
733
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
89
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.