Pizza bolońska

maspexdigital
Pizza bolońska

0

5 / 2

Jeżeli szukacie ciekawego pomysłu na pizzę to trafiliście idealnie. Pizza bolońska to HIT! Posmakuje każdemu smakoszowi kuchni włoskiej. To niebanalne połączenie, które pozytywnie zaskakuje.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

150 g łowicz sos boloński

300 g mąka typu 00

1 łyżeczka cukier

20 g świeże drożdże

2 łyżka oliwa

1 łyżeczka sól

100 g szynka parmeńska

1 szt. mozarella w kulkach

1 łyżeczka zioła prowansalskie

Przygotowanie


1

Drożdże kruszymy. Zagniatamy ciasto z mąki, letniej wody, cukru, drożdży, oliwy i soli. Powinno być elastyczne. W razie potrzeby dosypujemy więcej mąki lub dolewamy więcej wody. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przykrywamy czystą, cienką ściereczką.

2

Mozzarellę kroimy w plastry.

3

Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Blaszkę smarujemy odrobiną oliwy. Ciasto dzielimy na 2 części i robimy z niego kulki. Kulki rozprowadzamy palcami po blaszce, rozciągamy je na wielkość ok. 30 cm średnicy.

4

Ciasto smarujemy sosem bolońskim. Układamy mozzarellę. Układamy szynkę. Posypujemy ziołami. Pieczemy ok. 15 min. Podajemy ze świeżą bazylią.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły