Pizza bolońska

maspexdigital
Pizza bolońska

0

5 / 2

Jeżeli szukacie ciekawego pomysłu na pizzę to trafiliście idealnie. Pizza bolońska to HIT! Posmakuje każdemu smakoszowi kuchni włoskiej. To niebanalne połączenie, które pozytywnie zaskakuje.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

150 g łowicz sos boloński

300 g mąka typu 00

1 łyżecz. cukier

20 g świeże drożdże

2 łyżka oliwa

1 łyżecz. sól

100 g szynka parmeńska

1 szt. mozarella w kulkach

1 łyżecz. zioła prowansalskie

Przygotowanie


1

Drożdże kruszymy. Zagniatamy ciasto z mąki, letniej wody, cukru, drożdży, oliwy i soli. Powinno być elastyczne. W razie potrzeby dosypujemy więcej mąki lub dolewamy więcej wody. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przykrywamy czystą, cienką ściereczką.

2

Mozzarellę kroimy w plastry.

3

Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Blaszkę smarujemy odrobiną oliwy. Ciasto dzielimy na 2 części i robimy z niego kulki. Kulki rozprowadzamy palcami po blaszce, rozciągamy je na wielkość ok. 30 cm średnicy.

4

Ciasto smarujemy sosem bolońskim. Układamy mozzarellę. Układamy szynkę. Posypujemy ziołami. Pieczemy ok. 15 min. Podajemy ze świeżą bazylią.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

878

kcal

Białka

42

gram

Węglowodany

115

gram

Tłuszcze

12

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły