Pizza bolońska
maspexdigital
Jeżeli szukacie ciekawego pomysłu na pizzę to trafiliście idealnie. Pizza bolońska to HIT! Posmakuje każdemu smakoszowi kuchni włoskiej. To niebanalne połączenie, które pozytywnie zaskakuje.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
878
kcal
Białka
42
gram
Węglowodany
115
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 2
Jeżeli szukacie ciekawego pomysłu na pizzę to trafiliście idealnie. Pizza bolońska to HIT! Posmakuje każdemu smakoszowi kuchni włoskiej. To niebanalne połączenie, które pozytywnie zaskakuje.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
150 g łowicz sos boloński
300 g mąka typu 00
1 łyżecz. cukier
20 g świeże drożdże
2 łyżka oliwa
1 łyżecz. sól
100 g szynka parmeńska
1 szt. mozarella w kulkach
1 łyżecz. zioła prowansalskie
Przygotowanie
Drożdże kruszymy. Zagniatamy ciasto z mąki, letniej wody, cukru, drożdży, oliwy i soli. Powinno być elastyczne. W razie potrzeby dosypujemy więcej mąki lub dolewamy więcej wody. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przykrywamy czystą, cienką ściereczką.
Mozzarellę kroimy w plastry.
Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Blaszkę smarujemy odrobiną oliwy. Ciasto dzielimy na 2 części i robimy z niego kulki. Kulki rozprowadzamy palcami po blaszce, rozciągamy je na wielkość ok. 30 cm średnicy.
Ciasto smarujemy sosem bolońskim. Układamy mozzarellę. Układamy szynkę. Posypujemy ziołami. Pieczemy ok. 15 min. Podajemy ze świeżą bazylią.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
878
kcal
Białka
42
gram
Węglowodany
115
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.