Pizza 4 sery

kontakt_1
 Pizza 4 sery

0

3 / 1

Pizza 4 sery to prawdziwy raj dla miłośników serów, który doskonale sprawdzi się podczas romantycznej kolacji, rodzinnego obiadu czy spotkań w gronie przyjaciół. Połączenie mozzarelli, camemberta, cheddara i gorgonzoli z włoską klasyką zadowoli podniebienie nie tylko wegetarian, ale i mięsożerców. Jeżeli cenisz sobie domowe wypieki i pizzę z ciągnącym się serem, ten przepis jest tym, czego szukasz!

15

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

450 g mąka pszenna

25 g świeże drożdże

1 łyżeczka cukier

250 ciepła woda

30 g oliwa z oliwek

1 łyżeczka sól

70 g cebula

400 g pomidory krojone łowicz

10 g oregano

10 g suszona bazylia

1 szcz. sól

150 g ser mozzarella

100 g ser camembert

50 g ser cheddar

50 g ser gorgonzola

Przygotowanie


1

Robimy zaczyn drożdżowy z drożdży, cukru oraz ciepłej wody.

2

Do zaczynu dodajemy mąkę, sól, oliwę oraz sól i wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji zwartego ciasta. Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką kuchenną i pozostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.

3

W tym czasie wykonujemy sos pomidorowy. Kroimy cebulę w drobną kostkę i wraz z oliwą i solą dusimy na małym ogniu. Do zeszklonej cebulki dodajemy pomidory wraz z bazylią i oregano. Gotujemy do momentu odparowania wody z pomidorów.

4

Wyrośnięte ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy na kształt koła. Następnie rozsmarowujemy na całym cieście nasz sos pomidorowy i posypujemy trzema rodzajami startego sera. Na koniec układamy plastry sera camembert.

5

Pizzę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez około 20-25 min.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły