Pizza 4 sery
kontakt_1
Pizza 4 sery to prawdziwy raj dla miłośników serów, który doskonale sprawdzi się podczas romantycznej kolacji, rodzinnego obiadu czy spotkań w gronie przyjaciół. Połączenie mozzarelli, camemberta, cheddara i gorgonzoli z włoską klasyką zadowoli podniebienie nie tylko wegetarian, ale i mięsożerców. Jeżeli cenisz sobie domowe wypieki i pizzę z ciągnącym się serem, ten przepis jest tym, czego szukasz!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3113
kcal
Białka
143
gram
Węglowodany
365
gram
Tłuszcze
117
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3 / 1
Pizza 4 sery to prawdziwy raj dla miłośników serów, który doskonale sprawdzi się podczas romantycznej kolacji, rodzinnego obiadu czy spotkań w gronie przyjaciół. Połączenie mozzarelli, camemberta, cheddara i gorgonzoli z włoską klasyką zadowoli podniebienie nie tylko wegetarian, ale i mięsożerców. Jeżeli cenisz sobie domowe wypieki i pizzę z ciągnącym się serem, ten przepis jest tym, czego szukasz!
15
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
450 g mąka pszenna
25 g świeże drożdże
1 łyżecz. cukier
250 ciepła woda
30 g oliwa z oliwek
1 łyżecz. sól
70 g cebula
400 g pomidory krojone łowicz
10 g oregano
10 g suszona bazylia
1 szczyp. sól
150 g ser mozzarella
100 g ser camembert
50 g ser cheddar
50 g ser gorgonzola
Przygotowanie
Robimy zaczyn drożdżowy z drożdży, cukru oraz ciepłej wody.
Do zaczynu dodajemy mąkę, sól, oliwę oraz sól i wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji zwartego ciasta. Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką kuchenną i pozostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie wykonujemy sos pomidorowy. Kroimy cebulę w drobną kostkę i wraz z oliwą i solą dusimy na małym ogniu. Do zeszklonej cebulki dodajemy pomidory wraz z bazylią i oregano. Gotujemy do momentu odparowania wody z pomidorów.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy na kształt koła. Następnie rozsmarowujemy na całym cieście nasz sos pomidorowy i posypujemy trzema rodzajami startego sera. Na koniec układamy plastry sera camembert.
Pizzę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez około 20-25 min.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3113
kcal
Białka
143
gram
Węglowodany
365
gram
Tłuszcze
117
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.