Pity ze smażonym halloumi, tzatzikami i granatem

EkspertOdKuchni

Pity z halloumi, tzatzikami i granatem to nowoczesna propozycja na szybki, wegetariański posiłek inspirowany kuchnią śródziemnomorską. Danie łączy intensywny smak grillowanego sera halloumi z kremowym sosem tzatziki i orzeźwiającym dodatkiem świeżego granatu. Idealne jako alternatywa dla klasycznych wrapów lub kebabów, a do tego gotowe w około 30 minut. Gotowe pity doskonale sprawdzą się zarówno jako szybka kolacja, jak i lunch do zabrania na wynos. Odpowiednie dla osób szukających prostych, ale wyrazistych dań bez mięsa. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pity z halloumi, tzatzikami i granatem to nowoczesna propozycja na szybki, wegetariański posiłek inspirowany kuchnią śródziemnomorską. Danie łączy intensywny smak grillowanego sera halloumi z kremowym sosem tzatziki i orzeźwiającym dodatkiem świeżego granatu. Idealne jako alternatywa dla klasycznych wrapów lub kebabów, a do tego gotowe w około 30 minut. Gotowe pity doskonale sprawdzą się zarówno jako szybka kolacja, jak i lunch do zabrania na wynos. Odpowiednie dla osób szukających prostych, ale wyrazistych dań bez mięsa. Smacznego!
13
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 szt. ser halloumi
4 szt. pity greckie
1 szt. ogórek długi
250 ml jogurt grecki
1 szt. ząbek czosnku
0.50 szt. sok z cytryny
1 szt. granat
1 pęcz. świeża kolendra
50 ml olej
3 łyżka oliwa z oliwek
4 łyżka miód
1 łyżecz. płatki chili
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Ogórka umyj i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Posól i odstaw na kilka minut. Następnie odciśnij nadmiar soku.
Do ogórka dodaj oliwę, jogurt grecki, sok z połowy cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Ser halloumi pokrój w plastry i polej olejem.
Rozgrzej patelnię i obsmaż ser z obu stron, uważając, aby go nie przypalić. Dodaj miód i płatki chilli, po czym obracaj kawałki sera tak, aby pokryły się słodką glazurą.
Pity podgrzej zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Obierz granat i wyjmij pestki.
Podgrzaną pitę posmaruj sosem tzatziki.
Nałóż smażony ser halloumi.
Posyp pestkami granatu i świeżą kolendrą. Polej miodem z chilli.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.