Pita z grillowanym kurczakiem

goodfoodlover
Pita z grillowanym kurczakiem

3

4 / 1

Coś szybkiego i zdrowego zarówno dla małych, jak i dla dużych - pyszna pita z grillowanym kurczakiem. Przepis zawiera również masę pysznych dodatków, takich jak: pomidor, cebula, czosnek, sałata oraz jogurt grecki.

17

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

220 woda

200 jogurt grecki

2 szcz. sól, pieprz

1 szcz. płatki chili

1 szcz. kumin

1 pęcz. sałata

1 łyżeczka cukier

1 łyżeczka sól

2 łyżeczka olej roślinny

1 łyżeczka sok z cytryny

1 łyżeczka cukier

500 g mąka lubella puszysta tortowa

12 g drożdże

1 szt. pierś kurczaka

2 szt. pomidor

1 szt. cebula

2 szt. ząbek czosnku

Przygotowanie


1

Upieczone PITY przekrawamy z jednej strony tworząc kieszonkę, faszerujemy warzywami i mięsem oraz dodajemy sos jogurtowy. Smacznego :)

2

Drożdże i cukier dodajemy do wody + jedną łyżeczkę mąki. Po 15 minutach wodę z drożdżami dodajemy do mąki wraz z oliwą i solą i wyrabiamy przez 10 minut. Odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

3

Następnie dzielimy na równe cześci, formujemy z ciasta placki o grubości ok. 1 cm i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 15 minut. Pieczemy w jak najwyższej temperaturze do lekkiego zrumienienia.

4

Mięso kurczaka tniemy na wąskie paski, przekładamy do miski, zalewamy olejem lub oliwą wymieszaną z przyprawami i marynujemy przynajmniej 1 godzinę. Smażymy na grillu lub suchej patelni.

5

Do jogurtu dodajemy sok z cytryny, sól, cukier, pieprz i posiekany czosnek. Mieszamy.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły