Pita z falafelem

EkspertOdKuchni
Pita z falafelem

0

0 / 0

Pita z falafelem to danie, które skradnie serca miłośników kuchni orientalnej. W sam raz na lunch, szybki poczęstunek czy przekąskę w ciągu dnia. Głównym składnikiem jest chrupiąca pita arabska, która skrywa w sobie soczyste kuleczki falafela — smażonego lub pieczonego farszu z ciecierzycy i przypraw. Pita z falafelem jest doskonałym wyborem dla wegetarian i wegan, ale z pewnością przypadnie do gustu także miłośnikom mięsnych dań.

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szt. pita arabska

300 g falafel

100 g sałata lodowa

100 g kapusta czerwona

1 szt. pomidor

1 szt. ogórki kiszone krakus

4 łyżka majonez krakus

4 łyżka sos sriracha

2 łyżka miód

1 łyżka przyprawa harissa w proszku

1 szcz. pieprz, sól do smaku

Przygotowanie


1

Kapustę oraz sałatę lodową posiekać w paski. Pomidora oraz ogórka w kostkę.

2

Przygotować sos. Wymieszać ze sobą majonez, srirachę, harissę oraz miód. Całość doprawić pieprzem i solą.

3

Podgrzać falafele, na patelni z olejem lub w piekarniku.

4

Rozerwać pitę arabską, aby stworzyć kieszonkę, do której wkładamy, falafele oraz warzywa. Całość polać sosem i zawinąć szczelnie w rulon.

5

Grillować w opiekaczu lub na suchej patelni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły