Pita z falafelem
EkspertOdKuchni
Pita z falafelem to danie, które skradnie serca miłośników kuchni orientalnej. W sam raz na lunch, szybki poczęstunek czy przekąskę w ciągu dnia. Głównym składnikiem jest chrupiąca pita arabska, która skrywa w sobie soczyste kuleczki falafela — smażonego lub pieczonego farszu z ciecierzycy i przypraw. Pita z falafelem jest doskonałym wyborem dla wegetarian i wegan, ale z pewnością przypadnie do gustu także miłośnikom mięsnych dań.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1278
kcal
Białka
30
gram
Węglowodany
155
gram
Tłuszcze
58
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pita z falafelem to danie, które skradnie serca miłośników kuchni orientalnej. W sam raz na lunch, szybki poczęstunek czy przekąskę w ciągu dnia. Głównym składnikiem jest chrupiąca pita arabska, która skrywa w sobie soczyste kuleczki falafela — smażonego lub pieczonego farszu z ciecierzycy i przypraw. Pita z falafelem jest doskonałym wyborem dla wegetarian i wegan, ale z pewnością przypadnie do gustu także miłośnikom mięsnych dań.
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. pita arabska
300 g falafel
100 g sałata lodowa
100 g kapusta czerwona
1 szt. pomidor
1 szt. ogórki kiszone krakus
4 łyżka majonez krakus
4 łyżka sos sriracha
2 łyżka miód
1 łyżka przyprawa harissa w proszku
1 szczyp. pieprz, sól do smaku
Przygotowanie
Kapustę oraz sałatę lodową posiekać w paski. Pomidora oraz ogórka w kostkę.
Przygotować sos. Wymieszać ze sobą majonez, srirachę, harissę oraz miód. Całość doprawić pieprzem i solą.
Podgrzać falafele, na patelni z olejem lub w piekarniku.
Rozerwać pitę arabską, aby stworzyć kieszonkę, do której wkładamy, falafele oraz warzywa. Całość polać sosem i zawinąć szczelnie w rulon.
Grillować w opiekaczu lub na suchej patelni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1278
kcal
Białka
30
gram
Węglowodany
155
gram
Tłuszcze
58
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.