Pita grecka
kontakt_1
Pita grecka, czyli tradycyjne danie kuchni greckiej o charakterystycznym kształcie kieszeni przypadnie do gustu wszystkim fanom miękkich wypieków. Do przygotowania wystarczy kilka podstawowych składników, takich jak woda, drożdże, mąka, oliwa z oliwek, sól i cukier. Gotowe placki można wypełnić ulubionymi dodatkami — soczystymi kawałkami mięsa, chrupiącymi warzywami lub marynowanym tofu. Pita grecka to pyszna propozycja na szybki obiad, a także smaczną przekąskę dla całej rodziny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
21
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
2
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Pita grecka, czyli tradycyjne danie kuchni greckiej o charakterystycznym kształcie kieszeni przypadnie do gustu wszystkim fanom miękkich wypieków. Do przygotowania wystarczy kilka podstawowych składników, takich jak woda, drożdże, mąka, oliwa z oliwek, sól i cukier. Gotowe placki można wypełnić ulubionymi dodatkami — soczystymi kawałkami mięsa, chrupiącymi warzywami lub marynowanym tofu. Pita grecka to pyszna propozycja na szybki obiad, a także smaczną przekąskę dla całej rodziny.
5
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
250 woda
20 g drożdże
1 łyżecz. cukier
10 g oliwa z oliwek
1 łyżecz. sól
Przygotowanie
Robimy zaczyn drożdżowy z drożdży, cukru oraz ciepłej wody.
Do zaczynu dodajemy mąkę, sól, oliwę oraz sól i wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji zwartego ciasta. Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką kuchenną i pozostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i zagniatamy. Następnie dzielimy ciasto na około 6 lub 8 części. Z każdej części formujemy kulę i przykrywamy ściereczką kuchenną do kolejnego wyrośnięcia na około 30-40 min.
Po wyrośnięciu każdą z kul ciasta rozwałkowujemy na placek grubości około 5 mm. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 240 stopni przez około 8 min. Ciepłe jeszcze bułki nacinamy wzdłuż, nie przecinając ich do końca a jedynie tak, żeby utworzyła nam się kieszeń.
Prawdziwą grecką pitę podajemy z ulubionym nadzieniem mięsnym lub wegetariańskim.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
21
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
2
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.