Pita grecka

kontakt_1
Pita grecka

1

0 / 0

Pita grecka, czyli tradycyjne danie kuchni greckiej o charakterystycznym kształcie kieszeni przypadnie do gustu wszystkim fanom miękkich wypieków. Do przygotowania wystarczy kilka podstawowych składników, takich jak woda, drożdże, mąka, oliwa z oliwek, sól i cukier. Gotowe placki można wypełnić ulubionymi dodatkami — soczystymi kawałkami mięsa, chrupiącymi warzywami lub marynowanym tofu. Pita grecka to pyszna propozycja na szybki obiad, a także smaczną przekąskę dla całej rodziny.

5

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

250 woda

20 g drożdże

1 łyżecz. cukier

10 g oliwa z oliwek

1 łyżecz. sól

Przygotowanie


1

Robimy zaczyn drożdżowy z drożdży, cukru oraz ciepłej wody.

2

Do zaczynu dodajemy mąkę, sól, oliwę oraz sól i wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji zwartego ciasta. Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką kuchenną i pozostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.

3

Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i zagniatamy. Następnie dzielimy ciasto na około 6 lub 8 części. Z każdej części formujemy kulę i przykrywamy ściereczką kuchenną do kolejnego wyrośnięcia na około 30-40 min.

4

Po wyrośnięciu każdą z kul ciasta rozwałkowujemy na placek grubości około 5 mm. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 240 stopni przez około 8 min. Ciepłe jeszcze bułki nacinamy wzdłuż, nie przecinając ich do końca a jedynie tak, żeby utworzyła nam się kieszeń.

5

Prawdziwą grecką pitę podajemy z ulubionym nadzieniem mięsnym lub wegetariańskim.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły