Piracki kurczak kokosowy
dorota
Piracki kurczak kokosowy to wariacja piknikowa. Najlepiej smakuje z ryżem basmati ugotowanym z odrobiną kurkumy, goździkami, kardamonem i anyżem. Będzie cudownie aromatyczny - idealny do kurczaka. Dla niejadków dodatkowo jest domowa mini pizza z mąki tortowej Lubella z sosem pomidorowym Łowicz i ulubionymi dodatkami. Piknikowe desery to przede wszystkim biszkopt z mąki tortowej Lubella z truskawkami i galaretką, a do picia wedle upodobań sok pomarańczowy Tymbark lub Chocolatta hot clasicco Decomorenno.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
998
kcal
Białka
38
gram
Węglowodany
104
gram
Tłuszcze
40
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Piracki kurczak kokosowy to wariacja piknikowa. Najlepiej smakuje z ryżem basmati ugotowanym z odrobiną kurkumy, goździkami, kardamonem i anyżem. Będzie cudownie aromatyczny - idealny do kurczaka. Dla niejadków dodatkowo jest domowa mini pizza z mąki tortowej Lubella z sosem pomidorowym Łowicz i ulubionymi dodatkami. Piknikowe desery to przede wszystkim biszkopt z mąki tortowej Lubella z truskawkami i galaretką, a do picia wedle upodobań sok pomarańczowy Tymbark lub Chocolatta hot clasicco Decomorenno.
24
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
600 g udka kurze bez skóry
30 g fasolka zielona
1 szkl. szpinak baby
1 puszka mleczko kokosowe
1 pęcz. świeża kolendra
2 łyżka olej kokosowy
6 szt. kardamon
4 szt. goździki
1 łyżka pieprz czarny
1 szt. anyż
1 szczyp. curry w proszku
1 szt. cebula biała
6 szt. ząbek czosnku
1 szt. papryczka pepperoni zielona
2 łyżka mąka lubella puszysta tortowa
1 łyżka koper włoski
2 łyżka przecier pomidorowy kotlin
1 łyżecz. kurkuma
1 łyżka kolendra mielona
3 szt. ogórki konserwowe krakus
1 szt. chocolatta hot classico decomorreno
1 puszka pomidory krojone łowicz
1 szkl. sok pomarańczowy tymbark
1 szt. laska cynamonu
Przygotowanie
Rozgrzej olej na patelni. Wrzuć laskę cynamonu, kardamon, goździki, pieprz i gwiazdkę anyżu.
Gdy nasiona zaczną się przypiekać dodaj curry i cebulę. Smaż na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodaj imbir, czosnek, papryczki chilli i przecier pomidorowy. Gotuj 1-2 min.
W moździerzu lub młynku utrzyj nasiona kopru włoskiego na drobny pył i wsyp je na patelnię razem z kurkumą, kolendrą i szczyptą soli, przesmaż przez chwilę i dodaj mąkę i przesmaż. Dolej trochę wody i gotuj przez chwilę.
Dodaj kurczaka i smaż w przyprawionej paście przez 2 minuty. Podlej mięso wodą do 1/3 wysokości kurczaka. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 1 godz. co jakiś czas mieszając.
Kiedy płyn się zredukuje dodaj fasolkę i wlej mleko kokosowe. Przykryj i gotuj kolejne 10 minut. Potem zdejmij przykrywkę i pozwól, by płyn odparował.
Sprawdź czy kurczak się ugotował, wmieszaj do potrawy śmietankę kokosową, ocet winny i szpinak. Doprowadź całość do wrzenia. Podawaj danie posypane liśćmi kolendry.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
998
kcal
Białka
38
gram
Węglowodany
104
gram
Tłuszcze
40
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.