Piracki kurczak kokosowy

dorota
Piracki kurczak kokosowy

0

0 / 0

Piracki kurczak kokosowy to wariacja piknikowa. Najlepiej smakuje z ryżem basmati ugotowanym z odrobiną kurkumy, goździkami, kardamonem i anyżem. Będzie cudownie aromatyczny - idealny do kurczaka. Dla niejadków dodatkowo jest domowa mini pizza z mąki tortowej Lubella z sosem pomidorowym Łowicz i ulubionymi dodatkami. Piknikowe desery to przede wszystkim biszkopt z mąki tortowej Lubella z truskawkami i galaretką, a do picia wedle upodobań sok pomarańczowy Tymbark lub Chocolatta hot clasicco Decomorenno.

24

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

600 g udka kurze bez skóry

30 g fasolka zielona

1 szkl. szpinak baby

1 pusz. mleczko kokosowe

1 pęcz. świeża kolendra

2 łyżka olej kokosowy

6 szt. kardamon

4 szt. goździki

1 łyżka pieprz czarny

1 szt. anyż

1 szcz. curry w proszku

1 szt. cebula biała

6 szt. ząbek czosnku

1 szt. papryczka pepperoni zielona

2 łyżka mąka lubella puszysta tortowa

1 łyżka koper włoski

2 łyżka przecier pomidorowy kotlin

1 łyżeczka kurkuma

1 łyżka kolendra mielona

3 szt. ogórki konserwowe krakus

1 szt. chocolatta hot classico decomorreno

1 pusz. pomidory krojone łowicz

1 szkl. sok pomarańczowy tymbark

1 szt. laska cynamonu

Przygotowanie


1

Rozgrzej olej na patelni. Wrzuć laskę cynamonu, kardamon, goździki, pieprz i gwiazdkę anyżu.

2

Gdy nasiona zaczną się przypiekać dodaj curry i cebulę. Smaż na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodaj imbir, czosnek, papryczki chilli i przecier pomidorowy. Gotuj 1-2 min.

3

W moździerzu lub młynku utrzyj nasiona kopru włoskiego na drobny pył i wsyp je na patelnię razem z kurkumą, kolendrą i szczyptą soli, przesmaż przez chwilę i dodaj mąkę i przesmaż. Dolej trochę wody i gotuj przez chwilę.

4

Dodaj kurczaka i smaż w przyprawionej paście przez 2 minuty. Podlej mięso wodą do 1/3 wysokości kurczaka. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 1 godz. co jakiś czas mieszając.

5

Kiedy płyn się zredukuje dodaj fasolkę i wlej mleko kokosowe. Przykryj i gotuj kolejne 10 minut. Potem zdejmij przykrywkę i pozwól, by płyn odparował.

6

Sprawdź czy kurczak się ugotował, wmieszaj do potrawy śmietankę kokosową, ocet winny i szpinak. Doprowadź całość do wrzenia. Podawaj danie posypane liśćmi kolendry.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły