Piracki kurczak kokosowy
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
dorota
![Piracki kurczak kokosowy](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975567465.jpeg&w=3840&q=75)
Piracki kurczak kokosowy to wariacja piknikowa. Najlepiej smakuje z ryżem basmati ugotowanym z odrobiną kurkumy, goździkami, kardamonem i anyżem. Będzie cudownie aromatyczny - idealny do kurczaka. Dla niejadków dodatkowo jest domowa mini pizza z mąki tortowej Lubella z sosem pomidorowym Łowicz i ulubionymi dodatkami. Piknikowe desery to przede wszystkim biszkopt z mąki tortowej Lubella z truskawkami i galaretką, a do picia wedle upodobań sok pomarańczowy Tymbark lub Chocolatta hot clasicco Decomorenno.
1
0 / 0
Piracki kurczak kokosowy to wariacja piknikowa. Najlepiej smakuje z ryżem basmati ugotowanym z odrobiną kurkumy, goździkami, kardamonem i anyżem. Będzie cudownie aromatyczny - idealny do kurczaka. Dla niejadków dodatkowo jest domowa mini pizza z mąki tortowej Lubella z sosem pomidorowym Łowicz i ulubionymi dodatkami. Piknikowe desery to przede wszystkim biszkopt z mąki tortowej Lubella z truskawkami i galaretką, a do picia wedle upodobań sok pomarańczowy Tymbark lub Chocolatta hot clasicco Decomorenno.
24
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
600 g udka kurze bez skóry
30 g fasolka zielona
1 szkl. szpinak baby
1 puszka mleczko kokosowe
1 pęcz. świeża kolendra
2 łyżka olej kokosowy
6 szt. kardamon
4 szt. goździki
1 łyżka pieprz czarny
1 szt. anyż
1 szczyp. curry w proszku
1 szt. cebula biała
6 szt. ząbek czosnku
1 szt. papryczka pepperoni zielona
2 łyżka mąka lubella puszysta tortowa
1 łyżka koper włoski
2 łyżka przecier pomidorowy kotlin
1 łyżecz. kurkuma
1 łyżka kolendra mielona
3 szt. ogórki konserwowe krakus
1 szt. chocolatta hot classico decomorreno
1 puszka pomidory krojone łowicz
1 szkl. sok pomarańczowy tymbark
1 szt. laska cynamonu
Przygotowanie
Rozgrzej olej na patelni. Wrzuć laskę cynamonu, kardamon, goździki, pieprz i gwiazdkę anyżu.
Gdy nasiona zaczną się przypiekać dodaj curry i cebulę. Smaż na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodaj imbir, czosnek, papryczki chilli i przecier pomidorowy. Gotuj 1-2 min.
W moździerzu lub młynku utrzyj nasiona kopru włoskiego na drobny pył i wsyp je na patelnię razem z kurkumą, kolendrą i szczyptą soli, przesmaż przez chwilę i dodaj mąkę i przesmaż. Dolej trochę wody i gotuj przez chwilę.
Dodaj kurczaka i smaż w przyprawionej paście przez 2 minuty. Podlej mięso wodą do 1/3 wysokości kurczaka. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 1 godz. co jakiś czas mieszając.
Kiedy płyn się zredukuje dodaj fasolkę i wlej mleko kokosowe. Przykryj i gotuj kolejne 10 minut. Potem zdejmij przykrywkę i pozwól, by płyn odparował.
Sprawdź czy kurczak się ugotował, wmieszaj do potrawy śmietankę kokosową, ocet winny i szpinak. Doprowadź całość do wrzenia. Podawaj danie posypane liśćmi kolendry.