Pióra ze szparagami, mascarpone i cytryną
konkurs
Makaron pióra ze szparagami, mascarpone i cytryną to pomysł na elegancką kolację lub znakomity obiad.
0
0 / 0
Makaron pióra ze szparagami, mascarpone i cytryną to pomysł na elegancką kolację lub znakomity obiad.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
400 g makaron lubella pióra
2 pęcz. szparagi zielone
250 g serek mascarpone
50 g ser pecorino
4 łyżka oliwa
2 szt. szalotka
1 szt. cytryna
50 g masło
50 g migdały prażone
1 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Szparagi obieramy od połowy długości, kroimy pod kątem na 3 części. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Skórkę z cytryny ścieramy na tarce o małych oczkach, a sok wyciskamy. Szalotki drobno siekamy w całości.
Makaron Lubella Pióra gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Czosnek, szalotkę i szparagi przesmażamy na oliwie, dodajemy sok i skórkę z cytryny. Dodajemy masło i makaron Lubella Pióra. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy dodając na koniec mascarpone. Podajemy oprószone serem pecorino i posiekanymi, prażonymi migdałami.