Pióra zapiekane z kurczakiem i warzywami

m7

Danie to wymaga duszenia i zapiekania, dlatego pochłania nieco czasu, ale z pewnością zadowoli domowników jako potrawa obiadowa.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
461
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
40
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Danie to wymaga duszenia i zapiekania, dlatego pochłania nieco czasu, ale z pewnością zadowoli domowników jako potrawa obiadowa.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz czarny
1 kostka bulion warzywny
200 g makaron penne
200 g kurczak cały
400 g jarzyny różne drobno pokrojone, uduszone
40 g olej
50 g cebula
10 g tłuszcz
1 szt. sos pomidorowy łowicz
Przygotowanie
Gotujemy makaron w dużej ilości osolonej wody, odcedzamy.
Cebulę obieramy, siekamy i rumienimy na tłuszczu. Uduszone mięso przepuszczamy przez maszynkę.
Wszystkie składniki łączymy razem, dodajemy kostkę bulionu warzywnego rozpuszczoną w kilku łyżkach wody, dodajemy sól i pieprz do smaku, mieszamy.
Wkładamy do rondla posmarowanego tłuszczem, posypanego bułką tartą. Wstawiamy do gorącego piekarnika na 30 min.
Gdy brzegi zapiekanki się zrumienią, wykładamy. Makaron kroimy na porcje, podajemy z sosem pomidorowym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
461
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
40
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.