3

Składniki

1 Szczypta
Czarny pieprz
1 Szczypta
sól
400 Gramów
ingridient
makaron Lubella pióra
100 Gramów
Szynka wieprzowa gotowana
1 Szklanka
pieczarki
2 Sztuki
Szalotki
3 Łyżki
oliwa z oliwek
4 Łyżki
masło
5 Łyżek
Wino czerwone wytrawne
4 Łyżki
Sos pomidorowy
2 Łyżki
parmezan
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Rozgrzewamy oliwę i masło na dużej patelni o grubym dnie.
  2. Dodajemy grzyby, szalotki, szynkę i smażymy ok. 2-3 minuty, aż lekko się zarumienią.
  3. Do podsmażonych grzybów dodajemy wino.
  4. Podgrzewamy sos 1-2 minuty, a następnie mieszając dodajemy sos pomidorowy i dusimy 2-3 minuty, aż szalotki zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody, aż będzie al dente. Odcedzamy i zachowujemy szklankę wody z gotowania makaronu.
  6. Wrzucamy makaron do sosu i mieszamy ok. 1 minuty. Jeśli potrawa wydaje się zbyt sucha, dodajemy kilka łyżek pozostawionej wody. Podajemy z parmezanem.

Opis

Pyszne danie z pieczarkami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!