Pióra z szynką i pieczarkami

uwielbiampl
Pióra z szynką i pieczarkami

1

0 / 0

Niezwykle pożywne, nieziemsko smaczne, dziecinnie proste do przygotowania. Mowa o genialnym przepisie na makaron pióra z szynką i pieczarkami. Gwoździem programu jest jednak wyjątkowy sos z dodatkiem białego wina. Przepis z gatunku - PALCE LIZAĆ!

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. czarny pieprz

1 szczyp. sól

400 g makaron lubella pióra

100 g szynka wieprzowa gotowana

1 szkl. pieczarki

2 szt. szalotki

3 łyżka oliwa z oliwek

4 łyżka masło

5 łyżka wino czerwone wytrawne

4 łyżka sos pomidorowy łowicz

2 łyżka parmezan

Przygotowanie


1

Rozgrzewamy oliwę i masło na dużej patelni o grubym dnie.

2

Dodajemy grzyby, szalotki, szynkę i smażymy ok. 2-3 minuty, aż lekko się zarumienią.

3

Do podsmażonych grzybów dodajemy wino.

4

Podgrzewamy sos 1-2 minuty, a następnie mieszając dodajemy sos pomidorowy i dusimy 2-3 minuty, aż szalotki zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem.

5

Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody, aż będzie al dente. Odcedzamy i zachowujemy szklankę wody z gotowania makaronu.

6

Wrzucamy makaron do sosu i mieszamy ok. 1 minuty. Jeśli potrawa wydaje się zbyt sucha, dodajemy kilka łyżek pozostawionej wody. Podajemy z parmezanem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły