Pióra z szynką i pieczarkami
uwielbiampl
Niezwykle pożywne, nieziemsko smaczne, dziecinnie proste do przygotowania. Mowa o genialnym przepisie na makaron pióra z szynką i pieczarkami. Gwoździem programu jest jednak wyjątkowy sos z dodatkiem białego wina. Przepis z gatunku - PALCE LIZAĆ!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
629
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
75
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Niezwykle pożywne, nieziemsko smaczne, dziecinnie proste do przygotowania. Mowa o genialnym przepisie na makaron pióra z szynką i pieczarkami. Gwoździem programu jest jednak wyjątkowy sos z dodatkiem białego wina. Przepis z gatunku - PALCE LIZAĆ!
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. czarny pieprz
1 szczyp. sól
400 g makaron lubella pióra
100 g szynka wieprzowa gotowana
1 szkl. pieczarki
2 szt. szalotki
3 łyżka oliwa z oliwek
4 łyżka masło
5 łyżka wino czerwone wytrawne
4 łyżka sos pomidorowy łowicz
2 łyżka parmezan
Przygotowanie
Rozgrzewamy oliwę i masło na dużej patelni o grubym dnie.
Dodajemy grzyby, szalotki, szynkę i smażymy ok. 2-3 minuty, aż lekko się zarumienią.
Do podsmażonych grzybów dodajemy wino.
Podgrzewamy sos 1-2 minuty, a następnie mieszając dodajemy sos pomidorowy i dusimy 2-3 minuty, aż szalotki zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody, aż będzie al dente. Odcedzamy i zachowujemy szklankę wody z gotowania makaronu.
Wrzucamy makaron do sosu i mieszamy ok. 1 minuty. Jeśli potrawa wydaje się zbyt sucha, dodajemy kilka łyżek pozostawionej wody. Podajemy z parmezanem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
629
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
75
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.