1

Składniki

1 Szczypta
Czarny pieprz
1 Szczypta
sól
400 Gramów
ingridient
makaron Lubella pióra
100 Gramów
Szynka wieprzowa gotowana
1 Szklanka
pieczarki
2 Sztuki
Szalotki
3 Łyżki
oliwa z oliwek
4 Łyżki
masło
5 Łyżek
Wino czerwone wytrawne
4 Łyżki
Sos pomidorowy
2 Łyżki
parmezan
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Rozgrzewamy oliwę i masło na dużej patelni o grubym dnie.
  2. Dodajemy grzyby, szalotki, szynkę i smażymy ok. 2-3 minuty, aż lekko się zarumienią.
  3. Do podsmażonych grzybów dodajemy wino.
  4. Podgrzewamy sos 1-2 minuty, a następnie mieszając dodajemy sos pomidorowy i dusimy 2-3 minuty, aż szalotki zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody, aż będzie al dente. Odcedzamy i zachowujemy szklankę wody z gotowania makaronu.
  6. Wrzucamy makaron do sosu i mieszamy ok. 1 minuty. Jeśli potrawa wydaje się zbyt sucha, dodajemy kilka łyżek pozostawionej wody. Podajemy z parmezanem.

Opis

Pyszne danie z pieczarkami

Podobne przepisy

Penne z grzybami i serem pleśniowym

Przepis
Łatwy Do 40 min
Penne z grzybami i serem pleśniowym

Penne z szpinakiem

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Penne z szpinakiem

Spaghetti i mule w sosie chili

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Spaghetti i mule w sosie chili

Spaghetti primavera

Przepis
Łatwy Do 40 min
Spaghetti primavera

Casarecce z kurczakiem, suszonymi pomidorami i rukolą

Przepis
Średni Do 40 min
Casarecce z kurczakiem, suszonymi pomidorami i rukolą

Empanadas - hiszpańskie pierożki z tuńczykiem

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Empanadas - hiszpańskie pierożki z tuńczykiem

Fantazja szparagowa

Przepis
Łatwy Do 40 min
Fantazja szparagowa

Gniazda ze szpinakiem i fasolą

Przepis
Łatwy Do 40 min
Gniazda ze szpinakiem i fasolą

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!