Pinsa z salami finocchiona i rukolą

Łowicz
Pinsa z salami finocchiona i rukolą

0

0 / 0

Pinsa z salami finocchiona i rukolą to wykwintna wariacja włoskiego klasyka, która zachwyca wyjątkowym smakiem i aromatem. Delikatne, lekkostrawne ciasto pinsy – dłużej fermentowane niż tradycyjna pizza – stanowi doskonałą bazę dla aromatycznego salami finocchiona z nutą kopru włoskiego. Całość dopełnia świeża, chrupiąca rukola oraz subtelny sos pomidorowy i mozzarella. To idealna propozycja na lunch, kolację lub spotkanie z przyjaciółmi przy winie. Smacznego!

8

Składniki

20 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1 szt. pinsa

1 pęcz. bazylia świeża

1 pęcz. rukola

120 ml przecier pomidorowy łowicz

30 ml oliwa

8 szt. plastry salami finocchiona

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 szt. mozzarella kulka

Przygotowanie


1

Pinsę skropić oliwą i podpiec przez 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C.

2

W miseczce wymieszać przecier pomidorowy z łyżką oliwy, pieprzem, solą oraz kilkoma listkami bazylii.

3

Podpieczoną pinsę posmarować sosem pomidorowym.

4

Położyć pokrojoną w paski mozzarellę.

5

Następnie dodać plastry salami.

6

Wstawić do piekarnika na 10–12 minut.

7

Rukolę skropić oliwą i wymieszać.

8

Na upieczonej pinsie położyć rukolę i kilka listków świeżej bazylii.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły