Pinsa z salami finocchiona i rukolą

Łowicz

Pinsa z salami finocchiona i rukolą to wykwintna wariacja włoskiego klasyka, która zachwyca wyjątkowym smakiem i aromatem. Delikatne, lekkostrawne ciasto pinsy – dłużej fermentowane niż tradycyjna pizza – stanowi doskonałą bazę dla aromatycznego salami finocchiona z nutą kopru włoskiego. Całość dopełnia świeża, chrupiąca rukola oraz subtelny sos pomidorowy i mozzarella. To idealna propozycja na lunch, kolację lub spotkanie z przyjaciółmi przy winie. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pinsa z salami finocchiona i rukolą to wykwintna wariacja włoskiego klasyka, która zachwyca wyjątkowym smakiem i aromatem. Delikatne, lekkostrawne ciasto pinsy – dłużej fermentowane niż tradycyjna pizza – stanowi doskonałą bazę dla aromatycznego salami finocchiona z nutą kopru włoskiego. Całość dopełnia świeża, chrupiąca rukola oraz subtelny sos pomidorowy i mozzarella. To idealna propozycja na lunch, kolację lub spotkanie z przyjaciółmi przy winie. Smacznego!
8
Składniki
20 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 szt. pinsa
1 pęcz. bazylia świeża
1 pęcz. rukola
120 ml przecier pomidorowy łowicz
30 ml oliwa
8 szt. plastry salami finocchiona
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 szt. mozzarella kulka
Przygotowanie
Pinsę skropić oliwą i podpiec przez 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C.
W miseczce wymieszać przecier pomidorowy z łyżką oliwy, pieprzem, solą oraz kilkoma listkami bazylii.
Podpieczoną pinsę posmarować sosem pomidorowym.
Położyć pokrojoną w paski mozzarellę.
Następnie dodać plastry salami.
Wstawić do piekarnika na 10–12 minut.
Rukolę skropić oliwą i wymieszać.
Na upieczonej pinsie położyć rukolę i kilka listków świeżej bazylii.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.