Pinsa z pancettą, ricottą i brzoskwiniami

EkspertOdKuchni
Pinsa z pancettą, ricottą i brzoskwiniami

0

0 / 0

Poznaj pinsę – rzymską kuzynkę pizzy o lekkim, chrupiącym cieście i niepowtarzalnym smaku! W tej wersji łączymy kremową ricottę, słoną pancettę, karmelizowaną brzoskwinię i świeżą rukolę. To idealna propozycja na letnią kolację, romantyczny wieczór lub przyjęcie z przyjaciółmi – zachwyci zarówno miłośników włoskiej kuchni, jak i tych, którzy lubią eksperymenty ze słodko-wytrawnymi połączeniami. Z powodzeniem zastąpi klasyczną pizzę w elegantszym wydaniu.

10

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szt. pinsa

1 szt. mozzarella

50 ml śmietanka 30%

1 szt. brzoskwinia

1 łyżka miód

1 szczyp. płatki chili

40 g pancetta

40 g rukola

2 łyżka oliwa z oliwek

1 szczyp. pieprz i sól

Przygotowanie


1

Rozgrzać patelnię, dodać łyżkę miodu, szczyptę pieprzu, płatków chilli i pokrojoną brzoskwinię.

2

Smażyć przez 4–5 minut, od czasu do czasu mieszając. Kiedy brzoskwinie się skarmelizują, ściągnąć z ognia.

3

Pinsę skropić oliwą i podpiec w piekarniku w 220°C (góra-dół) przez 4 minuty.

4

Wyjąć pinsę z piekarnika i polać wierzch śmietanką 30%.

5

Dodać rozerwaną na mniejsze kawałki mozzarellę, pancettę i kawałki brzoskwini.

6

Wstawić do piekarnika na 7–8 minut.

7

Na upieczoną pinsę położyć rukolę i ricottę. Polać oliwą z oliwek.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły