Pinsa z pancettą, ricottą i brzoskwiniami

EkspertOdKuchni

Poznaj pinsę – rzymską kuzynkę pizzy o lekkim, chrupiącym cieście i niepowtarzalnym smaku! W tej wersji łączymy kremową ricottę, słoną pancettę, karmelizowaną brzoskwinię i świeżą rukolę. To idealna propozycja na letnią kolację, romantyczny wieczór lub przyjęcie z przyjaciółmi – zachwyci zarówno miłośników włoskiej kuchni, jak i tych, którzy lubią eksperymenty ze słodko-wytrawnymi połączeniami. Z powodzeniem zastąpi klasyczną pizzę w elegantszym wydaniu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Poznaj pinsę – rzymską kuzynkę pizzy o lekkim, chrupiącym cieście i niepowtarzalnym smaku! W tej wersji łączymy kremową ricottę, słoną pancettę, karmelizowaną brzoskwinię i świeżą rukolę. To idealna propozycja na letnią kolację, romantyczny wieczór lub przyjęcie z przyjaciółmi – zachwyci zarówno miłośników włoskiej kuchni, jak i tych, którzy lubią eksperymenty ze słodko-wytrawnymi połączeniami. Z powodzeniem zastąpi klasyczną pizzę w elegantszym wydaniu.
10
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szt. pinsa
1 szt. mozzarella
50 ml śmietanka 30%
1 szt. brzoskwinia
1 łyżka miód
1 szczyp. płatki chili
40 g pancetta
40 g rukola
2 łyżka oliwa z oliwek
1 szczyp. pieprz i sól
Przygotowanie
Rozgrzać patelnię, dodać łyżkę miodu, szczyptę pieprzu, płatków chilli i pokrojoną brzoskwinię.
Smażyć przez 4–5 minut, od czasu do czasu mieszając. Kiedy brzoskwinie się skarmelizują, ściągnąć z ognia.
Pinsę skropić oliwą i podpiec w piekarniku w 220°C (góra-dół) przez 4 minuty.
Wyjąć pinsę z piekarnika i polać wierzch śmietanką 30%.
Dodać rozerwaną na mniejsze kawałki mozzarellę, pancettę i kawałki brzoskwini.
Wstawić do piekarnika na 7–8 minut.
Na upieczoną pinsę położyć rukolę i ricottę. Polać oliwą z oliwek.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.