Pinsa z ndują i mascarpone

Łowicz
Pinsa z ndują i mascarpone

0

0 / 0

Pinsa z ndują i mascarpone to prostsza, lżejsza wersja włoskiej pizzy – z chrupiącym spodem i kremowym, pikantnym wykończeniem. Ostra nduja świetnie łączy się z delikatnym mascarpone i roztopioną mozzarellą, tworząc idealny balans smaków. To przepis, który zrobisz w niecałe pół godziny – idealny na szybką kolację w tygodniu, spotkanie ze znajomymi albo leniwy weekend. Najlepiej smakuje prosto z piekarnika, z listkami świeżej bazylii i odrobiną oliwy z oliwek.

11

Składniki

25 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1 szt. pinsa

2 łyżka oliwa z oliwek

2 łyżka przecier pomidorowy łowicz

1 szczyp. sól

40 g mozzarella kulka

40 g nduja

2 łyżka masarpone

1 szt. szalotka

1 szczyp. pieprz świeżo mielony

2 szt. listki bazylii

1 szt. ząbek czosnku

Przygotowanie


1

Rozgrzej piekarnik do 220°C (grzanie góra–dół).

2

Pinsę skrop oliwą z wierzchu.

3

Wstaw do piekarnika i podpiekaj przez 4–5 minut, aż zacznie być lekko chrupiąca.

4

W miseczce wymieszaj przecier pomidorowy z odrobiną oliwy i szczyptą soli.

5

Posmaruj podpieczoną pinsę równomiernie przygotowanym sosem.

6

Na sosie ułóż równomiernie mozzarellę pokrojoną w plastry. Na wierzch nałóż łyżką porcje mascarpone (po kilka plamek).

7

Dodaj kawałki nduji. Pokrój szalotkę w cienkie pióra i rozłóż ją na wierzchu.

8

Dodaj ząbek czosnku pokrojony w plastry. Skrop całość oliwą i dopraw świeżo mielonym pieprzem.

9

Wstaw pinsę ponownie do piekarnika i piecz 10–12 minut, aż ser się rozpuści, a brzegi staną się złociste.

10

Po upieczeniu udekoruj listkami świeżej bazylii.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły