Piłkarskie muffiny kakaowe z dżemem wiśniowym i piegołakami

MagdalenaMilewska
Piłkarskie muffiny kakaowe z dżemem wiśniowym i piegołakami

0

0 / 0

Kibicowanie to nie tylko słone dania i przekąski. My lubimy kibicować na słodko. Tym razem upiekliśmy z synem Piłkarskie muffiny kakaowe z dżemem wiśniowym i piegołakami - delikatne i mięciutkie, a w smaku mocno kakaowe. Z takimi słodkościami nawet przegrany mecz smakuje lepiej! My uwielbiamy!

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

320 g mąka lubella puszysta tortowa

30 g kakao decomorreno

1.50 łyżeczka soda oczyszczona

1 łyżeczka proszek do pieczenia

160 g cukier drobny

125 g masło

160 g jogurt naturalny

2 szt. jaja l

6 łyżka dżem wiśniowy niskosłodzony łowicz

12 łyżeczka lubella mlekołaki choco piegołaki

Przygotowanie


1

Przygotować wszystkie składniki potrzebne do upieczenia Piłkarskich muffinów kakaowych z dżemem wiśniowym i piegołakami - powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.

2

W większym naczyniu umieścić wszystkie suche składniki - mąkę puszystą tortową, kakao decomorreno, cukier drobny, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Wymieszać.

3

Do mniejszego naczynia wbić jajka i roztrzepać widelcem. Dodać jogurt naturalny i roztopione masło. Wymieszać rózgą kuchenną.

4

Wymieszane mokre składniki przelać do składników suchych i wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników.

5

Foremkę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto nałożyć do wysokości 1/2 każdej z nich. Następnie rozprowadzić ciasto łyżeczką robiąc w środku wgłębienie. Na ciasto wyłożyć po łyżeczce dżemu wiśniowego Łowicz.

6

Na dżem wyłożyć pozostałe ciasto. Każdego muffina posypać na wierzchu piegołakami.

7

Tak przygotowane muffiny piec przez ok. 25 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 st. C. Upieczone muffiny wyjąć i wystudzić na kratce.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły