Piłkarskie muffiny kakaowe z dżemem wiśniowym i piegołakami
MagdalenaMilewska
0
0 / 0
0
Kibicowanie to nie tylko słone dania i przekąski. My lubimy kibicować na słodko. Tym razem upiekliśmy z synem Piłkarskie muffiny kakaowe z dżemem wiśniowym i piegołakami - delikatne i mięciutkie, a w smaku mocno kakaowe. Z takimi słodkościami nawet przegrany mecz smakuje lepiej! My uwielbiamy!
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
?
Kcal/porcja
Składniki
12 porcji
Składniki
320 gr mąka lubella puszysta tortowa
30 gr kakao decomorreno
1.50 łyżeczka soda oczyszczona
1 łyżeczka proszek do pieczenia
160 gr cukier drobny
125 gr masło
160 gr jogurt naturalny
2 szt jaja l
6 łyżka dżem wiśniowy niskosłodzony łowicz
12 łyżeczka lubella mlekołaki choco piegołaki
Przygotowanie
Przygotować wszystkie składniki potrzebne do upieczenia Piłkarskich muffinów kakaowych z dżemem wiśniowym i piegołakami - powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.
W większym naczyniu umieścić wszystkie suche składniki - mąkę puszystą tortową, kakao decomorreno, cukier drobny, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Wymieszać.
Do mniejszego naczynia wbić jajka i roztrzepać widelcem. Dodać jogurt naturalny i roztopione masło. Wymieszać rózgą kuchenną.
Wymieszane mokre składniki przelać do składników suchych i wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników.
Foremkę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto nałożyć do wysokości 1/2 każdej z nich. Następnie rozprowadzić ciasto łyżeczką robiąc w środku wgłębienie. Na ciasto wyłożyć po łyżeczce dżemu wiśniowego Łowicz.
Na dżem wyłożyć pozostałe ciasto. Każdego muffina posypać na wierzchu piegołakami.
Tak przygotowane muffiny piec przez ok. 25 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 st. C. Upieczone muffiny wyjąć i wystudzić na kratce.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten
Jajka