Pikantny smash cheeseburger z syropem klonowym

EkspertOdKuchni

Smash burger to klasyczny amerykański styl przygotowania burgera, w którym cienkie kotlety wołowe są mocno dociskane do gorącej patelni, tworząc chrupiącą, karmelizowaną powierzchnię i zachowując soczystość w środku. Nasza wersja łączy intensywny smak dobrze wysmażonej wołowiny z kremowym serem mimolette i chrupiącym boczkiem. Całość dopełnia syrop klonowy, który doskonale równoważy ostrość burgera. To świetny pomysł na szybki, domowy fast food, który smakuje jak z najlepszej burgerowni. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Smash burger to klasyczny amerykański styl przygotowania burgera, w którym cienkie kotlety wołowe są mocno dociskane do gorącej patelni, tworząc chrupiącą, karmelizowaną powierzchnię i zachowując soczystość w środku. Nasza wersja łączy intensywny smak dobrze wysmażonej wołowiny z kremowym serem mimolette i chrupiącym boczkiem. Całość dopełnia syrop klonowy, który doskonale równoważy ostrość burgera. To świetny pomysł na szybki, domowy fast food, który smakuje jak z najlepszej burgerowni. Smacznego!
13
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
400 g wołowina mielona
8 szt. plastry boczku
4 szt. plastry sera mimolette
3 łyżka majonez
1 łyżecz. papryka wędzona
1 szt. ząbek czosnku
40 ml syrop klonowy
2 łyżka ocet jabłkowy
1 szt. cebula szalotka
1 szt. papryczka chili
2 szt. bułki maślane
1 łyżecz. masło klarowane
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
W małym rondelku rozgrzać masło klarowane.
Dodać posiekaną papryczkę chili i czosnek, Przesmażyć 2 minuty, co chwilę mieszając.
Dodać syrop klonowy i ocet. Doprawić szczyptą soli i pieprzu.
Sos gotować przez około 4 minuty. Następnie odstawić, żeby wystygł i zgęstniał.
Na patelni usmażyć plastry boczku na chrupiąco, połowę zostawić do burgerów, a połowę drobno posiekać.
Wymieszać majonez z posiekanym boczkiem oraz papryką wędzoną.
Cebulę pokroić w „kółka”, umieścić w misce, dodać łyżkę octu jabłkowego i zalać wrzątkiem tak, aby przykryły cebulę. Odstawić.
Mięso podzielić na cztery 100-gramowe kulki. Każdą rozpłaszczyć na cienkiego burgera. Posypać solą i pieprzem.
Mocno rozgrzać patelnię, położyć burgery i docisnąć do patelni. Smażyć przez około 2 minuty z jednej strony, a następnie obrócić i położyć po plasterku sera na każdym burgerze. Smażyć kolejne 2 minuty.
Mięso ściągnąć, ułożyć na sobie po dwa burgery i odstawić, aby odpoczęły.
Bułki przekroić na pół i wnętrzem ułożyć na patelni po smażeniu mięsa.
Zmniejszyć moc palnika i tostować, aż się zarumienią. Następnie obrócić i podgrzać z drugiej strony.
Dolną część bułki posmarować majonezem boczkowym. Na wierzch ułożyć odsączoną z marynaty cebulę i dwa plastry boczku. Całość polać sosem klonowym i przykryć górną częścią bułki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.