Pikantny smash cheeseburger z syropem klonowym

EkspertOdKuchni
Pikantny smash cheeseburger z syropem klonowym

0

0 / 0

Smash burger to klasyczny amerykański styl przygotowania burgera, w którym cienkie kotlety wołowe są mocno dociskane do gorącej patelni, tworząc chrupiącą, karmelizowaną powierzchnię i zachowując soczystość w środku. Nasza wersja łączy intensywny smak dobrze wysmażonej wołowiny z kremowym serem mimolette i chrupiącym boczkiem. Całość dopełnia syrop klonowy, który doskonale równoważy ostrość burgera. To świetny pomysł na szybki, domowy fast food, który smakuje jak z najlepszej burgerowni. Smacznego!

13

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

400 g wołowina mielona

8 szt. plastry boczku

4 szt. plastry sera mimolette

3 łyżka majonez

1 łyżecz. papryka wędzona

1 szt. ząbek czosnku

40 ml syrop klonowy

2 łyżka ocet jabłkowy

1 szt. cebula szalotka

1 szt. papryczka chili

2 szt. bułki maślane

1 łyżecz. masło klarowane

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

W małym rondelku rozgrzać masło klarowane.

2

Dodać posiekaną papryczkę chili i czosnek, Przesmażyć 2 minuty, co chwilę mieszając.

3

Dodać syrop klonowy i ocet. Doprawić szczyptą soli i pieprzu.

4

Sos gotować przez około 4 minuty. Następnie odstawić, żeby wystygł i zgęstniał.

5

Na patelni usmażyć plastry boczku na chrupiąco, połowę zostawić do burgerów, a połowę drobno posiekać.

6

Wymieszać majonez z posiekanym boczkiem oraz papryką wędzoną.

7

Cebulę pokroić w „kółka”, umieścić w misce, dodać łyżkę octu jabłkowego i zalać wrzątkiem tak, aby przykryły cebulę. Odstawić.

8

Mięso podzielić na cztery 100-gramowe kulki. Każdą rozpłaszczyć na cienkiego burgera. Posypać solą i pieprzem.

9

Mocno rozgrzać patelnię, położyć burgery i docisnąć do patelni. Smażyć przez około 2 minuty z jednej strony, a następnie obrócić i położyć po plasterku sera na każdym burgerze. Smażyć kolejne 2 minuty.

10

Mięso ściągnąć, ułożyć na sobie po dwa burgery i odstawić, aby odpoczęły.

11

Bułki przekroić na pół i wnętrzem ułożyć na patelni po smażeniu mięsa.

12

Zmniejszyć moc palnika i tostować, aż się zarumienią. Następnie obrócić i podgrzać z drugiej strony.

13

Dolną część bułki posmarować majonezem boczkowym. Na wierzch ułożyć odsączoną z marynaty cebulę i dwa plastry boczku. Całość polać sosem klonowym i przykryć górną częścią bułki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły