Pikantny gulasz z mięsa z łopatki wieprzowej w ketchupowej odsłonie
kontakt_2
Dziś na obiad gulasz według receptury babci? Pewnie znasz ją na pamięć – nic dziwnego, w końcu to sprawdzony przepis, który smakuje wszystkim! A co gdyby tak trochę go zmienić i wydobyć zupełnie nowy, nieco mniej grzeczny, a bardziej… ostrrry smak? Mam na myśli nutkę pikanterii otrzymanej dzięki ketchupowi Kotlin z piekła rodem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
317
kcal
Białka
35
gram
Węglowodany
10
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
2.7 / 3
Dziś na obiad gulasz według receptury babci? Pewnie znasz ją na pamięć – nic dziwnego, w końcu to sprawdzony przepis, który smakuje wszystkim! A co gdyby tak trochę go zmienić i wydobyć zupełnie nowy, nieco mniej grzeczny, a bardziej… ostrrry smak? Mam na myśli nutkę pikanterii otrzymanej dzięki ketchupowi Kotlin z piekła rodem.
9
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g łopatka wołowa
1 szkl. bulion warzywny
250 g pieczarki
2 szt. cebule
2 szczyp. suszony rozmaryn
1 łyżka olej słonecznikowy
1 łyżecz. suszony majeranek
2 szczyp. sól, pieprz
4 łyżka ketchup kotlin z piekła rodem extra hot
Przygotowanie
Mięso umyj i pokrój w średnią kostkę. Przypraw solą i pieprzem.
Dodaj majeranek i rozmaryn. Cebule pokrój w piórka i podsmaż razem z mięsem na oleju. Pieczarki pokrój w plastry lub kostkę i wrzuć do garnka z mięsem.
Dodaj 4 duże łyżki ketchupu i smaż mieszając. Wlej bulion i duś go na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę.
Gotowy gulasz na bazie ostrego ketchupu możesz podać z ulubioną kaszą lub ziemniakami. Przygotuj trochę mizerii i prawie obiad, jak u babci gotowy. ;-)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
317
kcal
Białka
35
gram
Węglowodany
10
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.