Pikantny gulasz z mięsa z łopatki wieprzowej w ketchupowej odsłonie
kontakt_2
Dziś na obiad gulasz według receptury babci? Pewnie znasz ją na pamięć – nic dziwnego, w końcu to sprawdzony przepis, który smakuje wszystkim! A co gdyby tak trochę go zmienić i wydobyć zupełnie nowy, nieco mniej grzeczny, a bardziej… ostrrry smak? Mam na myśli nutkę pikanterii otrzymanej dzięki ketchupowi Kotlin z piekła rodem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
355
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
10
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Dziś na obiad gulasz według receptury babci? Pewnie znasz ją na pamięć – nic dziwnego, w końcu to sprawdzony przepis, który smakuje wszystkim! A co gdyby tak trochę go zmienić i wydobyć zupełnie nowy, nieco mniej grzeczny, a bardziej… ostrrry smak? Mam na myśli nutkę pikanterii otrzymanej dzięki ketchupowi Kotlin z piekła rodem.
9
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g wieprzowina łopatka
1 szkl. bulion warzywny
250 g pieczarki
2 szt. cebula
1 łyżecz. rozmaryn
1 łyżka olej
1 łyżecz. majeranek
2 szczyp. sól, pieprz
4 łyżka ketchup kotlin z piekła rodem extra hot
Przygotowanie
Mięso umyj i pokrój w średnią kostkę. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj majeranek i rozmaryn. Cebule pokrój w piórka i podsmaż razem z mięsem na oleju.
Pieczarki pokrój w plastry lub kostkę i wrzuć do garnka z mięsem. Dodaj 4 duże łyżki ketchupu i smaż mieszając.
Wlej bulion i duś go na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
355
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
10
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.