Pikantny burger ze smażonymi boczniakami

Lubella
Pikantny burger ze smażonymi boczniakami

0

0 / 0

Chrupiący, pikantny burger w wersji wege! Smażone boczniaki w panierce panko to genialna alternatywa dla mięsa — pełne smaku, złociste i aromatyczne. Do tego ostry sos z gochujang i srirachą, świeże warzywa i maślana bułka. Idealny na domowy fast food z twistem — zaskoczy nie tylko wegetarian. Sprawdzi się na kolację, imprezę lub weekendowy lunch. Życzymy smacznego!

20

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szt. bułki maślane

200 g boczniaki

4 łyżka mąka pszenna lubella

2 szt. jaja

1 łyżecz. musztarda

1 łyżecz. ketchup

1 łyżecz. sos sriracha

4 łyżka panierka panko

1 szt. olej do smażenia

1 łyżecz. masło

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Sos

2 łyżka majonez

1 łyżecz. sos sriracha

1 łyżecz. pasta gochujang

1 szt. ząbek czosnku

1 łyżecz. miód

1 łyżecz. sok z limonki

Dodatki

25 g roszponka

0.50 szt. ogórek zielony

1 szt. cebula czerwona

Przygotowanie


1

Przygotuj panierkę. W misce roztrzep jajka z musztardą, ketchupem i łyżeczką srirachy. Dodaj 1 łyżkę mąki, dopraw solą i pieprzem – dobrze wymieszaj.

2

Oczyść grzyby, obtocz je najpierw w łyżce mąki, a następnie zanurz w jajecznej mieszance. Na koniec obtocz dokładnie w panierce panko.

3

Na patelni rozgrzej olej. Smaż boczniaki po 3–4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące. Odsącz je na papierowym ręczniku.

4

Następnie przygotuj sos. W osobnej miseczce wymieszaj majonez, srirachę, gochujang, miód, starty czosnek i sok z limonki. Dopraw do smaku, jeśli trzeba.

5

Przekrój bułki na pół i podsmaż od środka na patelni z masłem, aż będą lekko zrumienione. Drugą stronę również delikatnie podgrzej.

6

Dolną część bułki posmaruj sosem. Ułóż warstwę roszponki, plasterki ogórka i cebulę. Dodaj smażone boczniaki i jeszcze odrobinę sosu na wierzch. Przykryj górną częścią bułki.

7

Burger smakuje najlepiej na świeżo – z frytkami, domową lemoniadą albo pikantnym colesławem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły