Pikantny bogracz
m7
Pikantna wersja bograczu z pewnością przypadnie do gustu fanom ostrych potrwa.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
415
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
30
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Pikantna wersja bograczu z pewnością przypadnie do gustu fanom ostrych potrwa.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
0.50 kg wieprzowina łopatka
1 szczyp. papryka ostra
1 szczyp. papryka czerwona słodka
1 szczyp. sól
1 szczyp. przyprawa typu vegeta
300 g pieczarki
1 szkl. papryka czerwona konserwowa
1 szt. cebula
5 szt. ziemniaki
3 szt. jaja kurze całe
3 łyżka przecier pomidorowy łowicz
2 łyżka olej
4 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
Przygotowanie
Łopatkę pokroić w kostkę, smażyć na oleju ok 10 minut na patelni, przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do mięsa, papryką. Cebulę pokroić, dorzucić po 10 minutach i smażyć jeszcze ok. 5-10 minut.
Jak mięso zacznie się przypiekać, dolać 0,5 l wody, przykryć i gotować 10 minut. Woda powinna wyparować.
Wymieszać przecier z 0,5 szklanki wody, dolać do mięsa i smażyć chwilę. Mięso powinno robić się miękkie. Zalać wodą garnek, wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, następnie pokrojone pieczarki. Gotować do miękkości ziemniaków. Doprawić.
Z jajek i mąki zrobić gęstą masę, a z niej małe kluseczki lane, które należy kłaść na sos. Wrzucić jeszcze pokrojoną paprykę konserwową i gotować chwilkę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
415
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
30
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.