Pikantny bogracz
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pikantny bogracz](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F2279-1702057619255.jpeg&w=3840&q=75)
Pikantna wersja bograczu z pewnością przypadnie do gustu fanom ostrych potrwa.
0
0 / 0
Pikantna wersja bograczu z pewnością przypadnie do gustu fanom ostrych potrwa.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
0.50 kg wieprzowina łopatka
1 szczyp. papryka ostra
1 szczyp. papryka czerwona słodka
1 szczyp. sól
1 szczyp. przyprawa typu vegeta
300 g pieczarki
1 szkl. papryka czerwona konserwowa
1 szt. cebula
5 szt. ziemniaki
3 szt. jaja kurze całe
3 łyżka przecier pomidorowy łowicz
2 łyżka olej
4 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
Przygotowanie
Łopatkę pokroić w kostkę, smażyć na oleju ok 10 minut na patelni, przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do mięsa, papryką. Cebulę pokroić, dorzucić po 10 minutach i smażyć jeszcze ok. 5-10 minut.
Jak mięso zacznie się przypiekać, dolać 0,5 l wody, przykryć i gotować 10 minut. Woda powinna wyparować.
Wymieszać przecier z 0,5 szklanki wody, dolać do mięsa i smażyć chwilę. Mięso powinno robić się miękkie. Zalać wodą garnek, wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, następnie pokrojone pieczarki. Gotować do miękkości ziemniaków. Doprawić.
Z jajek i mąki zrobić gęstą masę, a z niej małe kluseczki lane, które należy kłaść na sos. Wrzucić jeszcze pokrojoną paprykę konserwową i gotować chwilkę.