Pikantne tortille kukurydziane z wieprzowiną

tyna

Pikantne tortille kukurydziane z wieprzowiną to aromatyczne danie inspirowane kuchnią meksykańską. Soczysta wieprzowina, kremowa fasola, świeże warzywa i ostre przyprawy z pewnością przypadną do gustu fanom wyrazistych potraw. Doskonałe na obiad, kolację lub spotkanie z przyjaciółmi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1980
kcal
Białka
63
gram
Węglowodany
348
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Pikantne tortille kukurydziane z wieprzowiną to aromatyczne danie inspirowane kuchnią meksykańską. Soczysta wieprzowina, kremowa fasola, świeże warzywa i ostre przyprawy z pewnością przypadną do gustu fanom wyrazistych potraw. Doskonałe na obiad, kolację lub spotkanie z przyjaciółmi.
15
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
8 szt. tortilla kukurydziana
400 g mięso mielone wieprzowe
200 g czerwona fasola w puszce
150 g kukurydza w puszce
2 szt. ząbki czosnku
2 łyżka olej roślinny
100 g ser żółty starty
8 szt. pomidorki koktajlowe
4 szt. rzodkiewki
1 pęcz. natka pietruszki
1 szt. papryczka chili
1 łyżecz. papryka wędzona
0.50 łyżecz. kmin rzymski
0.50 łyżecz. sól
0.50 łyżecz. pieprz
Przygotowanie
Posiekaj cebulę, czosnek, chili, natkę pietruszki oraz pokrój pomidory i rzodkiewki.
Odsącz fasolę i kukurydzę z puszek.
Rozgrzej olej roślinny na patelni na średnim ogniu.
Wrzuć cebulę i czosnek, smaż przez około 2 minuty, aż zmiękną.
Dodaj mięso mielone i smaż przez 6–8 minut, aż będzie całkowicie usmażone. Dopraw wędzoną papryką, kminem, solą i pieprzem. Dodaj posiekaną papryczkę chili.
Dodaj do patelni odsączoną fasolę i kukurydzę. Smaż wszystko razem przez kolejne 3–4 minuty, mieszając, aby smaki się połączyły.
Podgrzej tortille na suchej patelni, aby były miękkie i elastyczne.
Na każdą tortillę połóż porcję mięsa z fasolą i kukurydzą, dodaj plasterki pomidora, rzodkiewki i posyp startym serem.
Posyp każdą tortillę natką pietruszki, a jeśli lubisz więcej ostrości, dodaj dodatkową papryczkę chili.
Podawaj natychmiast na talerzach, aby tortille były ciepłe, a ser lekko się rozpuścił.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1980
kcal
Białka
63
gram
Węglowodany
348
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.