Pikantne tortille kukurydziane z wieprzowiną
tyna
Pszenno kukurydziane tortille.
1
0 / 0
Pszenno kukurydziane tortille.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 wrzątek
1 szcz. sól, pieprz
1 szcz. papryka ostra
1 szcz. oregano
50 g masło
1 łyżeczka sól
170 g mąka kukurydziana
400 g wieprzowina łopatka
1 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
170 dek. mąka lubella
0.50 łyżeczka soda oczyszczona
Przygotowanie
Do miski wsypujemy obie mąki, sól, sodę, wszystko razem mieszamy.
dodajemy pokrojone drobno masło i wrzątek cały czas mieszamy, łyżką do momentu połączenia wszystkich składników.
Następnie cisto wyrabiamy ręką, zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut.
Ciasto formujemy na kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i rozwałkowujemy na cienkie placki, pieczemy na suchej rozgrzanej patelni z obu stron.
Wieprzowina tniemy w cienkie paseczki obsmażamy na oleju, doprawiamy na ostro pieprzem, solą, papryka ostrą, oregano i łyżką koncentratu.
W przygotowane tortille nakładamy farsz, podajemy z surówką z kapusty pekińskiej z czosnkiem i jogurtem.