Pikantne tortille kukurydziane z wieprzowiną

tyna
Pikantne tortille kukurydziane z wieprzowiną

1

0 / 0

Pszenno kukurydziane tortille.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 wrzątek

1 szczyp. sól, pieprz

1 szczyp. papryka ostra

1 szczyp. oregano

50 g masło

1 łyżecz. sól

170 g mąka kukurydziana

400 g wieprzowina łopatka

1 łyżka olej rzepakowy uniwersalny

170 dag. mąka lubella

0.50 łyżecz. soda oczyszczona

Przygotowanie


1

Do miski wsypujemy obie mąki, sól, sodę, wszystko razem mieszamy.

2

dodajemy pokrojone drobno masło i wrzątek cały czas mieszamy, łyżką do momentu połączenia wszystkich składników.

3

Następnie cisto wyrabiamy ręką, zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut.

4

Ciasto formujemy na kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i rozwałkowujemy na cienkie placki, pieczemy na suchej rozgrzanej patelni z obu stron.

5

Wieprzowina tniemy w cienkie paseczki obsmażamy na oleju, doprawiamy na ostro pieprzem, solą, papryka ostrą, oregano i łyżką koncentratu.

6

W przygotowane tortille nakładamy farsz, podajemy z surówką z kapusty pekińskiej z czosnkiem i jogurtem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1980

kcal

Białka

63

gram

Węglowodany

348

gram

Tłuszcze

34

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły