Pikantne pierożki

m7
Pikantne pierożki

2

0 / 0

Super dietetyczne pierożki. uwaga! Z przepisu wychodzi 8 pierożków (1 porcja), czyli na solidny obiad dla 4-osobowej rodziny należy wszystkie składniki dodać x4 !

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

0.25 łyżecz. sól morska

125 g mąka pszenna krupczatka lubelli

70 g mleko

60 g ricotta

0.50 szt. proszek do pieczenia

1 szt. żółtko jaja kurzego

1.50 łyżka olej

1 łyżka masło

2 łyżka zioła

3 łyżka masło

Przygotowanie


1

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać zsiadłe mleko, olej, sól i masło.

2

Odstawić ciasto na krótko, a potem rozwałkować płat grubości 2 do 3 mm. Wykroić 8 kółek o średnicy ok. 8 cm. Rozgrzać piekarnik do 180 stopi c.

3

Na nadzienie wymieszać ricottę z ziołami. Nadzienie rozłożyć na kawałkach ciasta. Złożyć je na pół i przycisnąć brzegi. Posmarować pierożki roztrzepanym żółtkiem.

4

Formę natłuścić, położyć na niej pierożki i piec w piekarniku 12 do 15 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1325

kcal

Białka

26

gram

Węglowodany

105

gram

Tłuszcze

89

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły