1

Składniki

1 Kilogram
Ziemniaki młode
1 Łyżeczka
papryka słodka
1 Łyżeczka
czosnek
1 Łyżeczka
zioła prowansalskie
4 Łyżeczki
koperek
2 Łyżeczki
oliwa z oliwek
1 Łyżeczka
sól
1 Szklanka
olej
1 Sztuka
Papryczka chili
0.5 Łyżeczki
pieprz
0.5 Kostki
masło extra
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ilość ziemniaków zależna od ilości jedzących :)
  2. Na poczatek obieramy i myjemy ziemniaki, wrzucamy do garnka i gotujemy do średniej miękkości (tak, aby można było je pokroić bez rozpadania).
  3. Ugotowane ziemniaki kroimy w średniej grubości plasterki.
  4. W miseczce mieszamy przyprawy oraz zioła i łyżkę oliwy z oliwek.
  5. Obtaczamy plasterki w przyprawach.
  6. Smażymy na gorącym oleju i maśle na złoty kolor.
  7. Następnie w oddzielnej miseczce układamy ręcznik papierowy i wrzucamy na niego usmażone ziemniaczki (w celu odtłuszczenia).
  8. Po ok. 3 minutach układamy na talerz.

Opis

Pyszne, chrupiące i aromatyczne ziemniaki! Pasują do grillowanych mięs i ryb lub solo jako przystawka:) NAJLEPIEJ SMAKUJĄ Z SOSEM CZOSNKOWYM DOMOWEJ ROBOTY :)

Podobne przepisy

Pasta z pieczonej papryki i ricotty

Łatwy Do 40 min
Pasta z pieczonej papryki i ricotty

Sałatka z kurczakiem, grejpfrutem, fetą i żurawiną

Łatwy Do 15 min
Sałatka z kurczakiem, grejpfrutem, fetą i żurawiną

Roladki z łososia z delikatnym twarożkiem

Łatwy Do 40 min
Roladki z łososia z delikatnym twarożkiem

Grillowane boczniaki

Łatwy Do 15 min
Grillowane boczniaki

Grillowane bruschetty z czosnkiem i pomidorami

Łatwy Do 15 min
Grillowane bruschetty z czosnkiem i pomidorami

Jajka faszerowane pieczarkami

Łatwy Do 1 godz
Jajka faszerowane pieczarkami

Kruche tarteletki z nadzieniem jajeczno-krabowym i chrzanem

Łatwy Do 1 godz
Kruche tarteletki z nadzieniem jajeczno-krabowym i chrzanem

Naturesy z hummusem

Łatwy Do 15 min
Naturesy z hummusem

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!