Pikantne krążki ziemniaczane
m7
Pyszne, chrupiące i aromatyczne ziemniaki! Pasują do grillowanych mięs i ryb lub solo jako przystawka:) NAJLEPIEJ SMAKUJĄ Z SOSEM CZOSNKOWYM DOMOWEJ ROBOTY :)
1
0 / 0
Pyszne, chrupiące i aromatyczne ziemniaki! Pasują do grillowanych mięs i ryb lub solo jako przystawka:) NAJLEPIEJ SMAKUJĄ Z SOSEM CZOSNKOWYM DOMOWEJ ROBOTY :)
11
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg ziemniaki młode
1 łyżeczka papryka słodka
1 łyżeczka czosnek
1 łyżeczka zioła prowansalskie
4 łyżeczka koperek
2 łyżeczka oliwa z oliwek
1 łyżeczka sól
1 szkl. olej
1 szt. papryczka chili
0.50 łyżeczka pieprz
0.50 kost. masło
Przygotowanie
Ilość ziemniaków zależna od ilości jedzących :)
Na poczatek obieramy i myjemy ziemniaki, wrzucamy do garnka i gotujemy do średniej miękkości (tak, aby można było je pokroić bez rozpadania).
Ugotowane ziemniaki kroimy w średniej grubości plasterki.
W miseczce mieszamy przyprawy oraz zioła i łyżkę oliwy z oliwek.
Obtaczamy plasterki w przyprawach.
Smażymy na gorącym oleju i maśle na złoty kolor.
Następnie w oddzielnej miseczce układamy ręcznik papierowy i wrzucamy na niego usmażone ziemniaczki (w celu odtłuszczenia).
Po ok. 3 minutach układamy na talerz.