Pikantne krążki ziemniaczane
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pikantne krążki ziemniaczane](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975825331.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszne, chrupiące i aromatyczne ziemniaki! Pasują do grillowanych mięs i ryb lub solo jako przystawka:) NAJLEPIEJ SMAKUJĄ Z SOSEM CZOSNKOWYM DOMOWEJ ROBOTY :)
1
0 / 0
Pyszne, chrupiące i aromatyczne ziemniaki! Pasują do grillowanych mięs i ryb lub solo jako przystawka:) NAJLEPIEJ SMAKUJĄ Z SOSEM CZOSNKOWYM DOMOWEJ ROBOTY :)
11
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg ziemniaki młode
1 łyżecz. papryka słodka
1 łyżecz. czosnek
1 łyżecz. zioła prowansalskie
4 łyżecz. koperek
2 łyżecz. oliwa z oliwek
1 łyżecz. sól
1 szkl. olej
1 szt. papryczka chili
0.50 łyżecz. pieprz
0.50 kostka masło
Przygotowanie
Ilość ziemniaków zależna od ilości jedzących :)
Na poczatek obieramy i myjemy ziemniaki, wrzucamy do garnka i gotujemy do średniej miękkości (tak, aby można było je pokroić bez rozpadania).
Ugotowane ziemniaki kroimy w średniej grubości plasterki.
W miseczce mieszamy przyprawy oraz zioła i łyżkę oliwy z oliwek.
Obtaczamy plasterki w przyprawach.
Smażymy na gorącym oleju i maśle na złoty kolor.
Następnie w oddzielnej miseczce układamy ręcznik papierowy i wrzucamy na niego usmażone ziemniaczki (w celu odtłuszczenia).
Po ok. 3 minutach układamy na talerz.