1

Składniki

1 Kilogram
Ziemniaki młode
1 Łyżeczka
papryka słodka
1 Łyżeczka
czosnek
1 Łyżeczka
zioła prowansalskie
4 Łyżeczki
koperek
2 Łyżeczki
oliwa z oliwek
1 Łyżeczka
sól
1 Szklanka
olej
1 Sztuka
Papryczka chili
0.5 Łyżeczki
pieprz
0.5 Kostki
masło extra
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Ilość ziemniaków zależna od ilości jedzących :)
  2. Na poczatek obieramy i myjemy ziemniaki, wrzucamy do garnka i gotujemy do średniej miękkości (tak, aby można było je pokroić bez rozpadania).
  3. Ugotowane ziemniaki kroimy w średniej grubości plasterki.
  4. W miseczce mieszamy przyprawy oraz zioła i łyżkę oliwy z oliwek.
  5. Obtaczamy plasterki w przyprawach.
  6. Smażymy na gorącym oleju i maśle na złoty kolor.
  7. Następnie w oddzielnej miseczce układamy ręcznik papierowy i wrzucamy na niego usmażone ziemniaczki (w celu odtłuszczenia).
  8. Po ok. 3 minutach układamy na talerz.

Opis

Pyszne, chrupiące i aromatyczne. Pasują do grillowanych mięs i ryb lub solo jako przystwka:) NAJLEPIEJ SMAKUJĄ Z SOSEM CZOSNKOWYM DOMOWEJ ROBOTY :)

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!