Pikantne krążki ziemniaczane

m7
Pikantne krążki ziemniaczane

1

0 / 0

Pyszne, chrupiące i aromatyczne ziemniaki! Pasują do grillowanych mięs i ryb lub solo jako przystawka:) NAJLEPIEJ SMAKUJĄ Z SOSEM CZOSNKOWYM DOMOWEJ ROBOTY :)

11

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg ziemniaki młode

1 łyżecz. papryka słodka

1 łyżecz. czosnek

1 łyżecz. zioła prowansalskie

4 łyżecz. koperek

2 łyżecz. oliwa z oliwek

1 łyżecz. sól

1 szkl. olej

1 szt. papryczka chili

0.50 łyżecz. pieprz

0.50 kostka masło

Przygotowanie


1

Ilość ziemniaków zależna od ilości jedzących :)

2

Na poczatek obieramy i myjemy ziemniaki, wrzucamy do garnka i gotujemy do średniej miękkości (tak, aby można było je pokroić bez rozpadania).

3

Ugotowane ziemniaki kroimy w średniej grubości plasterki.

4

W miseczce mieszamy przyprawy oraz zioła i łyżkę oliwy z oliwek.

5

Obtaczamy plasterki w przyprawach.

6

Smażymy na gorącym oleju i maśle na złoty kolor.

7

Następnie w oddzielnej miseczce układamy ręcznik papierowy i wrzucamy na niego usmażone ziemniaczki (w celu odtłuszczenia).

8

Po ok. 3 minutach układamy na talerz.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły