1

Składniki

1 Szczypta
sól, pieprz
1 Szczypta
papryka ostra
1 Szklanka
sól, pieprz
1 Sztuka
pomidory w puszce
2 Sztuki
jaja kurze całe
3 Sztuki
ząbek czosnku
0.2 Sztuki
Papryczka chili
3 Łyżki
oliwki czarne
2 Łyżki
oliwa z oliwek
40 Dekagramów
Makaron penne
30 Dekagramów
mięso mielone
15 Dekagramów
por
10 Dekagramów
ser żółty
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Na 1 łyżce oliwie z oliwek podsmażamy mięso mielone.
  2. Na 1 łyżce oliwie z oliwek podsmażamy por
  3. Jaja miksujemy z pomidorami.
  4. Ugotowany makaron mieszamy ze wszystkimi składnikami przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy jajami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
  5. Przygotowujemy składniki
  6. Oliwki kroimy na mniejsze kawałki, ser żółty trzemy na tarce.

Opis

Zapiekanki makaronowe to świetny pomysł na wykorzystanie makaronu, który został nam z obiadu lub kolacji. Ważne, żeby niewykorzystaną część makaronu przelać zimną wodą, aby makaron się nie skleił. Zazwyczaj zdarza mi się, że ugotuję za dużo jedzenia, ale bardzo nie lubię marnotrawstwa i żal mi jest wyrzucić świeże, dobre produkty. Do takiej kuchennej zabawy z "drugim życiem" świetnie nadaje się makaron, ziemniaki, kasze itp. Moja babcia była mistrzynią w wymyślaniu przeróżnych zapiekanek. Chociaż robiła przemyślane zakupy, to i tak zawsze coś zostawało. Zaczarowane przez babcię miało smak wykwintnego dania. Pomysłów na wybór pozostałych składników są tysiące. Oto jeden z nich wypróbowany przeze mnie.

Podobne przepisy

Kukurydziane tacos z serem, warzywami i ketchupową salsą

Przepis
Średni Do 1 godz
Kukurydziane tacos z serem, warzywami i ketchupową salsą

Penne z gulaszem z indyka

Przepis
Łatwy Do 40 min
Penne z gulaszem z indyka

Muszle faszerowane mięsem mielonym

Przepis
Trudny Do 1 godz
Muszle faszerowane mięsem mielonym

Lasagne pod pierzynką

Przepis
Łatwy Do 1,5 godz
Lasagne pod pierzynką

Pieczona cukinia faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Pieczona cukinia faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami

Zupa wołowo – pomidorowa z kolankami.

Przepis
Łatwy Do 40 min
Zupa wołowo – pomidorowa z kolankami.

Klopsiki z kaszą pszenną i pieczonymi burakami

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Klopsiki z kaszą pszenną i pieczonymi burakami

Kokardka otulona botwinką

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kokardka otulona botwinką

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!