Pikantna zapiekanka makaronowa

mariola85
Pikantna zapiekanka makaronowa

1

0 / 0

Zapiekanki makaronowe to świetny pomysł na wykorzystanie makaronu, który został nam z obiadu lub kolacji. Ważne, żeby niewykorzystaną część makaronu przelać zimną wodą, aby makaron się nie skleił. Zazwyczaj zdarza mi się, że ugotuję za dużo jedzenia, ale bardzo nie lubię marnotrawstwa i żal mi jest wyrzucić świeże, dobre produkty. Do takiej kuchennej zabawy z "drugim życiem" świetnie nadaje się makaron, ziemniaki, kasze itp. Moja babcia była mistrzynią w wymyślaniu przeróżnych zapiekanek. Chociaż robiła przemyślane zakupy, to i tak zawsze coś zostawało. Zaczarowane przez babcię miało smak wykwintnego dania. Pomysłów na wybór pozostałych składników są tysiące. Oto jeden z nich wypróbowany przeze mnie.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 szczyp. sól, pieprz

1 szczyp. papryka ostra

1 szt. pomidory krojone łowicz

2 szt. jaja kurze całe

3 szt. ząbek czosnku

0.20 szt. papryczka chili

3 łyżka oliwki czarne

2 łyżka oliwa z oliwek

40 dag. makaron penne

30 dag. mięso mielone

15 dag. por

10 dag. ser żółty

Przygotowanie


1

Na 1 łyżce oliwy z oliwek podsmażyć mięso mielone. Doprawić.

2

Na 1 łyżce oliwy z oliwek podsmażyć por.

3

Jaja zmiksować z pomidorami.

4

Oliwki kroimy na mniejsze kawałki, ser żółty trzemy na tarce.

5

Ugotowany makaron wymieszać ze wszystkimi składnikami, przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać jajami. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

688

kcal

Białka

48

gram

Węglowodany

32

gram

Tłuszcze

41

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły