Pikantna zapiekanka makaronowa
mariola85
Zapiekanki makaronowe to świetny pomysł na wykorzystanie makaronu, który został nam z obiadu lub kolacji. Ważne, żeby niewykorzystaną część makaronu przelać zimną wodą, aby makaron się nie skleił. Zazwyczaj zdarza mi się, że ugotuję za dużo jedzenia, ale bardzo nie lubię marnotrawstwa i żal mi jest wyrzucić świeże, dobre produkty. Do takiej kuchennej zabawy z "drugim życiem" świetnie nadaje się makaron, ziemniaki, kasze itp. Moja babcia była mistrzynią w wymyślaniu przeróżnych zapiekanek. Chociaż robiła przemyślane zakupy, to i tak zawsze coś zostawało. Zaczarowane przez babcię miało smak wykwintnego dania. Pomysłów na wybór pozostałych składników są tysiące. Oto jeden z nich wypróbowany przeze mnie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
688
kcal
Białka
48
gram
Węglowodany
32
gram
Tłuszcze
41
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Zapiekanki makaronowe to świetny pomysł na wykorzystanie makaronu, który został nam z obiadu lub kolacji. Ważne, żeby niewykorzystaną część makaronu przelać zimną wodą, aby makaron się nie skleił. Zazwyczaj zdarza mi się, że ugotuję za dużo jedzenia, ale bardzo nie lubię marnotrawstwa i żal mi jest wyrzucić świeże, dobre produkty. Do takiej kuchennej zabawy z "drugim życiem" świetnie nadaje się makaron, ziemniaki, kasze itp. Moja babcia była mistrzynią w wymyślaniu przeróżnych zapiekanek. Chociaż robiła przemyślane zakupy, to i tak zawsze coś zostawało. Zaczarowane przez babcię miało smak wykwintnego dania. Pomysłów na wybór pozostałych składników są tysiące. Oto jeden z nich wypróbowany przeze mnie.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. papryka ostra
1 szt. pomidory krojone łowicz
2 szt. jaja kurze całe
3 szt. ząbek czosnku
0.20 szt. papryczka chili
3 łyżka oliwki czarne
2 łyżka oliwa z oliwek
40 dag. makaron penne
30 dag. mięso mielone
15 dag. por
10 dag. ser żółty
Przygotowanie
Na 1 łyżce oliwy z oliwek podsmażyć mięso mielone. Doprawić.
Na 1 łyżce oliwy z oliwek podsmażyć por.
Jaja zmiksować z pomidorami.
Oliwki kroimy na mniejsze kawałki, ser żółty trzemy na tarce.
Ugotowany makaron wymieszać ze wszystkimi składnikami, przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać jajami. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
688
kcal
Białka
48
gram
Węglowodany
32
gram
Tłuszcze
41
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.