Pikantna chrzanowa sałatka ziemniaczana
Krakus
Pikantna chrzanowa sałatka ziemniaczana to propozycja dla fanów wyrazistych smaków i miłośników polskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. Doskonała jako dodatek do grillowanych mięs, kiełbasek czy ryb, ale równie dobrze sprawdzi się jako samodzielne danie na różnego rodzaju przyjęcia, imprezy lub uroczystości rodzinne. Gotowa sałatka najlepiej smakuje schłodzona. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
229
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Pikantna chrzanowa sałatka ziemniaczana to propozycja dla fanów wyrazistych smaków i miłośników polskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. Doskonała jako dodatek do grillowanych mięs, kiełbasek czy ryb, ale równie dobrze sprawdzi się jako samodzielne danie na różnego rodzaju przyjęcia, imprezy lub uroczystości rodzinne. Gotowa sałatka najlepiej smakuje schłodzona. Smacznego!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
10 szt. ziemniaki ugotowane
1 pęcz. posiekana natka pietruszki
2 szkl. jogurt grecki
2 łyżka majonez dekoracyjny krakus
4 łyżecz. chrzan krakus
1 łyżecz. sól
1 łyżecz. świeżo mielony czarny pieprz
2 szt. jajka ugotowane na twardo
1 szt. cebula
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i kroimy na łódeczki. Gotujemy pod przykryciem przez 15 minut.
W rondelku gotujemy jajka na twardo.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Jogurt grecki, majonez i chrzan krakus mieszamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pietruszkę siekamy. Dodajemy do jogurtowego sosu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ugotowane ziemniaki mieszamy z sosem i jajkami.
Przed podaniem przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
229
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.