Pigwa kandyzowana
lubella
Jak wykorzystać pigwę? Mamy dla Was pyszny pomysł. Pigwa kandyzowana to prawdziwy rarytas. Jej przygotowanie jest czasochłonne jednak końcowy smak wynagradza wszystko. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, granoli oraz deserów bez pieczenia.
0
0 / 0
Jak wykorzystać pigwę? Mamy dla Was pyszny pomysł. Pigwa kandyzowana to prawdziwy rarytas. Jej przygotowanie jest czasochłonne jednak końcowy smak wynagradza wszystko. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, granoli oraz deserów bez pieczenia.
4
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
300 g owoce pigwy
150 g cukier
5 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
2 łyżka cukier
Przygotowanie
Pigwę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w małą kostkę.
Pigwę zasypujemy cukrem i odstawiamy na 5 godzin. Co 5 godzin mieszamy.
Następnie pigwę gotujemy do momentu aż płyn się zredukuje. Pigwę delikatnie suszymy ręcznikiem.
W misce mieszamy mąkę z cukrem. Pigwę obtaczamy w mieszance.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni. Pigwę przekładamy na blaszkę i suszymy w piekarniku przez ok. 15 min.