Piętrowy biszkopt ze śmietaną i truskawkami

m7
Piętrowy biszkopt ze śmietaną i truskawkami

2

0 / 0

Bardzo prosty biszkopt przełożony śmietaną z truskawkami.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

800 śmietanka kremowa 30%

1 szcz. sól

2 łyżeczka proszek do pieczenia

400 g truskawki

2 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

2 szkl. cukier

0.30 szkl. woda

8 szt. jaja kurze całe

6 łyżka cukier puder

2 łyżka żelatyna

Przygotowanie


1

Oddzielić białka od żółtek.

2

Ubijać białka ze szczyptą soli. Kiedy piana zacznie gęstnieć dodać cukier.

3

Do białek delikatnie wmieszać żółtka jajek i przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.

4

Blachę o wymiarach ok.24x30cm wyłożyć pergaminem. Wlać na nią ciasto.

5

Piec 45 minut na termoobiegu w temperaturze 155stopni, lub tradycyjnie w 175stopniach.

6

Po upieczeniu wyjąć do ochłodzenia. Po wystygnięciu przeciąć biszkopt wzdłuż.

7

Śmietanę kremówkę ubić dodając kilka łyżek cukru pudru.

8

Pod koniec ubijania wlać żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wrzącej wody.

9

2/3 ubitej śmietany wygładzić na jednej części biszkoptu. Następnie przykryć to drugą częścią biszkoptu.

10

Wierzch ciasta ozdobić pozostałą ilością śmietany z truskawkami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły