Piętrowy biszkopt ze śmietaną i truskawkami

m7

Bardzo prosty biszkopt przełożony śmietaną z truskawkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
394
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
49
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Bardzo prosty biszkopt przełożony śmietaną z truskawkami.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
800 śmietanka kremowa 30%
1 szczyp. sól
2 łyżecz. proszek do pieczenia
400 g truskawki
2 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
2 szkl. cukier
0.30 szkl. woda
8 szt. jaja kurze całe
6 łyżka cukier puder
2 łyżka żelatyna
Przygotowanie
Oddzielić białka od żółtek.
Ubijać białka ze szczyptą soli. Kiedy piana zacznie gęstnieć dodać cukier.
Do białek delikatnie wmieszać żółtka jajek i przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
Blachę o wymiarach ok.24x30cm wyłożyć pergaminem. Wlać na nią ciasto.
Piec 45 minut na termoobiegu w temperaturze 155stopni, lub tradycyjnie w 175stopniach.
Po upieczeniu wyjąć do ochłodzenia. Po wystygnięciu przeciąć biszkopt wzdłuż.
Śmietanę kremówkę ubić dodając kilka łyżek cukru pudru.
Pod koniec ubijania wlać żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wrzącej wody.
2/3 ubitej śmietany wygładzić na jednej części biszkoptu. Następnie przykryć to drugą częścią biszkoptu.
Wierzch ciasta ozdobić pozostałą ilością śmietany z truskawkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
394
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
49
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.