2

Składniki

800 Mililitrów
śmietanka kremowa 30%
1 Szczypta
sól
2 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
400 Gramów
truskawki
2 Szklanki
mąka
2 Szklanki
cukier
0.3 Szklanki
woda
8 Sztuk
jaja kurze całe
6 Łyżek
cukier puder
2 Łyżki
ŻELATYNA
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Oddzielić białka od żółtek.
  2. Ubijać białka ze szczyptą soli. Kiedy piana zacznie gęstnieć dodać cukier.
  3. Do białek delikatnie wmieszać żółtka jajek i przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
  4. Blachę o wymiarach ok.24x30cm wyłożyć pergaminem. Wlać na nią ciasto.
  5. Piec 45 minut na termoobiegu w temperaturze 155stopni, lub tradycyjnie w 175stopniach.
  6. Po upieczeniu wyjąć do ochłodzenia. Po wystygnięciu przeciąć biszkopt wzdłuż.
  7. Śmietanę kremówkę ubić dodając kilka łyżek cukru pudru.
  8. Pod koniec ubijania wlać żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wrzącej wody.
  9. 2/3 ubitej śmietany wygładzić na jednej części biszkoptu. Następnie przykryć to drugą częścią biszkoptu.
  10. Wierzch ciasta ozdobić pozostałą ilością śmietany z truskawkami.

Opis

Bardzo prosty biszkopt przełożony śmietaną z truskawkami.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!