Piętrowy biszkopt ze śmietaną i truskawkami

m7
Piętrowy biszkopt ze śmietaną i truskawkami

Średnia 0 / 0

Oceń!

Bardzo prosty biszkopt przełożony śmietaną z truskawkami.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

800 śmietanka kremowa 30%

1 szczyp. sól

2 łyżecz. proszek do pieczenia

400 g truskawki

2 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

2 szkl. cukier

0.30 szkl. woda

8 szt. jaja kurze całe

6 łyżka cukier puder

2 łyżka żelatyna

Przygotowanie


Oddzielić białka od żółtek.

Ubijać białka ze szczyptą soli. Kiedy piana zacznie gęstnieć dodać cukier.

Do białek delikatnie wmieszać żółtka jajek i przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.

Blachę o wymiarach ok.24x30cm wyłożyć pergaminem. Wlać na nią ciasto.

Piec 45 minut na termoobiegu w temperaturze 155stopni, lub tradycyjnie w 175stopniach.

Po upieczeniu wyjąć do ochłodzenia. Po wystygnięciu przeciąć biszkopt wzdłuż.

Śmietanę kremówkę ubić dodając kilka łyżek cukru pudru.

Pod koniec ubijania wlać żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wrzącej wody.

2/3 ubitej śmietany wygładzić na jednej części biszkoptu. Następnie przykryć to drugą częścią biszkoptu.

Wierzch ciasta ozdobić pozostałą ilością śmietany z truskawkami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

394

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

49

gram

Tłuszcze

18

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły