Piętrowe choinki z pierniczków

kakaowiec

Choinki z pierniczków to pomysł na efektowny deser świąteczny, który będzie się pięknie prezentował na wigilijnym stole. Wypróbuj nasz oryginalny przepis na piernikowy choinki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
600
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
113
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
5 / 1
Choinki z pierniczków to pomysł na efektowny deser świąteczny, który będzie się pięknie prezentował na wigilijnym stole. Wypróbuj nasz oryginalny przepis na piernikowy choinki.
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
15 g kakao decomorreno
250 g mąka pszenna tortowa lubella
200 g mąka żytnia typ 720
120 g cukier puder
150 g miód
1 szt. jaja kurze całe
2 łyżka przyprawa do piernika
2 szt. białko jaja kurzego
300 g cukier puder
0.50 łyżecz. sok z cytryny
120 g masło roztopione
100 g posypka do dekoracji ("złoty pył")
Przygotowanie
Wszystkie składniki ciasta dokładnie mieszamy. Gotową masę wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką na grubość około 3mm. Odpowiednimi foremkami (kompletem np. 6 różniących się średnicą wykrawaczek w kształcie kwiatka) wycinamy równe ilości poszczególnych pięter choinek. Pierniczki układamy w odstępach (nieco urosną) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do lodówki na 10 minut, by lepiej zachowały kształt.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Ciasteczka pieczemy przez 8 minut, studzimy na kratce. Dokładnie mieszamy białko z cukrem i sokiem z cytryny. Gotowy lukier przekładamy do rękawa cukierniczego z najmniejszą tylką lub woreczka z obciętym końcem – otwór nie powinien być większy niż 2mm.
Wystudzone pierniczki dzielimy na komplety. Obrysowujemy lukrem kontury ciastek z jednego zestawu zaczynając od największego, po czym w tej samej kolejności wypełniamy środki pierniczków pomagając sobie wykałaczką. Dzięki konturowaniu i chwili na zastygnięcie lukier się nie rozleje. Najmniejszą gwiazdkę od razu dekorujemy posypką do dekoracji (np. "Złoty pył") . Sklejamy piętra choinek zanim lukier zastygnie. Najwyższą warstwę przyklejamy w pionie i chwilę przytrzymujemy, by dobrze się przykleiła. Jeszcze przed zastygnięciem lukru brzegi „gałązek” oprószamy posypką do dekoracji (np. "Złoty pył").
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
600
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
113
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.