Piersi z kurczaka z kaparami w sosie pomidorowym

maspexdigital
Piersi z kurczaka z kaparami w sosie pomidorowym

0

0 / 0

Pierś z kurczaka w połączeniu ze smacznym sosem pomidorowym i kaparami jest idealną bazą do obiadu. Wystarczy dodać ziemniaki, makaron bądź ryż, do tego sałatka albo ogórki konserwowe i pyszny posiłek gotowy! :)

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szt. piersi z kurczaka

1 puszka pomidory krojone łowicz

1 szt. cebula

2 szt. ząbek czosnku

2 łyżka kapary

2 łyżka jogurt naturalny

1 łyżecz. papryka słodka

1 łyżecz. oregano

1 łyżecz. sól

1 szczyp. pieprz

2 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Piersi (większe przekroić wzdłuż na pół, a te mniejsze zostawić w całości) zamarynować w odrobinie oliwy z papryką, solą, oregano, sprasowanym czosnkiem oraz szczyptą pieprzu, a następnie podsmażyć na rozgrzanej oliwie. W międzyczasie dodać drobno posiekaną cebulę.

2

Kiedy piersi są już z dwóch stron zarumienione, wlać pomidory krojone i poddusić 3-4 minuty.

3

Do jogurtu naturalnego wlać 2 łyżki sosu pomidorowego, wymieszać i przelać na patelnię z mięsem, połączyć całość. Posypać kaparami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

533

kcal

Białka

70

gram

Węglowodany

16

gram

Tłuszcze

17

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły