Piersi z kurczaka z kaparami w sosie pomidorowym
maspexdigital
Pierś z kurczaka w połączeniu ze smacznym sosem pomidorowym i kaparami jest idealną bazą do obiadu. Wystarczy dodać ziemniaki, makaron bądź ryż, do tego sałatka albo ogórki konserwowe i pyszny posiłek gotowy! :)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
533
kcal
Białka
70
gram
Węglowodany
16
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pierś z kurczaka w połączeniu ze smacznym sosem pomidorowym i kaparami jest idealną bazą do obiadu. Wystarczy dodać ziemniaki, makaron bądź ryż, do tego sałatka albo ogórki konserwowe i pyszny posiłek gotowy! :)
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. piersi z kurczaka
1 puszka pomidory krojone łowicz
1 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
2 łyżka kapary
2 łyżka jogurt naturalny
1 łyżecz. papryka słodka
1 łyżecz. oregano
1 łyżecz. sól
1 szczyp. pieprz
2 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Piersi (większe przekroić wzdłuż na pół, a te mniejsze zostawić w całości) zamarynować w odrobinie oliwy z papryką, solą, oregano, sprasowanym czosnkiem oraz szczyptą pieprzu, a następnie podsmażyć na rozgrzanej oliwie. W międzyczasie dodać drobno posiekaną cebulę.
Kiedy piersi są już z dwóch stron zarumienione, wlać pomidory krojone i poddusić 3-4 minuty.
Do jogurtu naturalnego wlać 2 łyżki sosu pomidorowego, wymieszać i przelać na patelnię z mięsem, połączyć całość. Posypać kaparami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
533
kcal
Białka
70
gram
Węglowodany
16
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.