Piersi z kurczaka w szynce duszone w pomidorach

maspexdigital
Piersi z kurczaka w szynce duszone w pomidorach

2

5 / 2

Wytrawna potrawa z wykorzystaniem piersi z kurczaka, które otulone są szynką, dodatkowo nadziane serem i duszone w aromatycznym sosie pomidorowym.

12

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 pusz. pomidory krojone łowicz

2 szkl. makaron pióra lubella pełne ziarno

2 szt. pierś kurczaka

6 plast. szynka szwarcwaldzka

40 g ser żółty w kawałku

0.30 szkl. bulion warzywny

1 szt. cebula

1 łyżka masło klarowane

1 łyżeczka posiekana natka pietruszki

1 szcz. cukier

1 szcz. sól, pieprz

2 łyżka oliwa

Przygotowanie


1

Ser pokroić na kawałek o długości ciut krótszej niż mięso, a o grubości około 8mm.

2

Piersi naciąć, do środka włożyć kawałek sera, natrzeć solą oraz pieprzem, a następnie zawinąć plastrami szynki.

3

Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć mięso, około 3-4 minuty z każdej strony. Podsmażone mięso odłożyć na talerz i szczelnie zawinąć w folię.

4

Na tą samą patelnię dodać masło oraz drobno pokrojoną cebulę i podsmażyć chwilę. Dodać pomidory, wlać bulion i smażyć na małym ogniu około 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje.

5

Sos doprawić solą, pieprzem, natką pietruszki oraz cukrem. Do sosu włożyć mięso, zakryć i dusić około 5 minut. Podawać z makaronem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły