Piersi z kurczaka w szynce duszone w pomidorach
maspexdigital
2
5 / 2
Wytrawna potrawa z wykorzystaniem piersi z kurczaka, które otulone są szynką, dodatkowo nadziane serem i duszone w aromatycznym sosie pomidorowym.
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 pusz. pomidory krojone łowicz
2 szkl. makaron pióra lubella pełne ziarno
2 szt. pierś kurczaka
6 plast. szynka szwarcwaldzka
40 g ser żółty w kawałku
0.30 szkl. bulion warzywny
1 szt. cebula
1 łyżka masło klarowane
1 łyżeczka posiekana natka pietruszki
1 szcz. cukier
1 szcz. sól, pieprz
2 łyżka oliwa
Przygotowanie
Ser pokroić na kawałek o długości ciut krótszej niż mięso, a o grubości około 8mm.
Piersi naciąć, do środka włożyć kawałek sera, natrzeć solą oraz pieprzem, a następnie zawinąć plastrami szynki.
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć mięso, około 3-4 minuty z każdej strony. Podsmażone mięso odłożyć na talerz i szczelnie zawinąć w folię.
Na tą samą patelnię dodać masło oraz drobno pokrojoną cebulę i podsmażyć chwilę. Dodać pomidory, wlać bulion i smażyć na małym ogniu około 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
Sos doprawić solą, pieprzem, natką pietruszki oraz cukrem. Do sosu włożyć mięso, zakryć i dusić około 5 minut. Podawać z makaronem.