Piersi z kurczaka w płatkach, w towarzystwie soczystej sałatki, frytek z bazylią i dipów - mistrzowskie połączenie!

BeataKGardon
Piersi z kurczaka w płatkach, w towarzystwie soczystej sałatki, frytek z bazylią i dipów - mistrzowskie połączenie!

0

0 / 0

Prawdziwy zestaw dla kibica: mojego męża i jego przyjaciela. Zrobiłam soczyste piersi z kurczaka w płatkach Lubella, które smakują wybornie. Do nich podałam frytki z suszoną bazylią i soczystą sałatkę z grillowanym serkiem górskim. Zrobiłam pyszny dip z jogurtu, ogórka konserwowego, pietruszki i czosnku oraz dip z ogórka konserwowego, majonezu, suszonych pomidorów z nutką wędzonej suszonej papryki. Danie jest łatwe i smakowite. Wszystko razem doskonale ze sobą współgra!

24

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

0.50 kg piersi z kurczaka

1 szkl. płatki lubella corn flakes klasyczne

1 szt. jajko

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. sól

5 łyżka olej rzepakowy uniwersalny

0.50 kg frytki

1 szczyp. suszona bazylia

3 pęcz. rukola

2 łyżka kukurydza konserwowa

1 szt. pomidory malinowe

0.50 szt. ogórek

10 plaster papryka czerwona

2 szt. ser górski

1 opak. jogurt naturalny

1 pęcz. pietruszka natka

3 szt. czosnek

2 szt. ogórek konserwowy

2 łyżka majonez

2 szt. ogórek konserwowy

3 szt. pomidory suszone

1 łyżecz. papryka wędzona

1 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżka ketchup kotlin łagodny

Przygotowanie


1

Piersi z kurczaka myję, oczyszczam i kroję na małe kawałeczki. Jajko rozbijam, dodaję pieprz i sól. Płatki Lubella za pomocą tłuczka rozbijam na mniejsze kawałeczki. Kawałki kurczaka moczę w jajku, następnie w płatkach i układam na patelni na rozgrzanym oleju. Smażę na złocisty kolor.

2

Gdy kawałki piersi kurczaka w płatkach się smażą to do frytkownicy daję frytki i smażę je na złocisty kolor. Myję warzywa i kroję je na małe kawałeczki. Na misie układam rukolę, następnie pokrojony pomidor malinowy, ogórek zielony, kukurydza konserwowa. Przyprawiam i polewam oliwą z oliwek. Rozgrzewam patelnię, kroję ser górski na kawałki i smażę.

3

W misce mieszam jogurt, natkę pietruszki, przyprawy, czosnek i ogórki konserwowe - dip gotowy! Następnie w drugiej: majonez z ogórkiem konserwowym, suszonymi pomidorami i wędzoną sypką papryką. Wykładam na tacę upieczone kawałki kurczaka. Do misy frytki, które przyprawiam suszoną bazylią. Na sałatce układam grillowany ser i gotowe. Frytki polecam również polać cudownym ketchupem Kotlin, który dodaje pikanterii. Do stołu podano Panie i Panowie! Wszystko smakowało i zostało zjedzone podczas kibicowania, a po daniu nie zostało nic prócz pustych talerzy.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły