Piersi z kurczaka w płatkach, w towarzystwie soczystej sałatki, frytek z bazylią i dipów - mistrzowskie połączenie!
BeataKGardon
Prawdziwy zestaw dla kibica: mojego męża i jego przyjaciela. Zrobiłam soczyste piersi z kurczaka w płatkach Lubella, które smakują wybornie. Do nich podałam frytki z suszoną bazylią i soczystą sałatkę z grillowanym serkiem górskim. Zrobiłam pyszny dip z jogurtu, ogórka konserwowego, pietruszki i czosnku oraz dip z ogórka konserwowego, majonezu, suszonych pomidorów z nutką wędzonej suszonej papryki. Danie jest łatwe i smakowite. Wszystko razem doskonale ze sobą współgra!
0
0 / 0
Prawdziwy zestaw dla kibica: mojego męża i jego przyjaciela. Zrobiłam soczyste piersi z kurczaka w płatkach Lubella, które smakują wybornie. Do nich podałam frytki z suszoną bazylią i soczystą sałatkę z grillowanym serkiem górskim. Zrobiłam pyszny dip z jogurtu, ogórka konserwowego, pietruszki i czosnku oraz dip z ogórka konserwowego, majonezu, suszonych pomidorów z nutką wędzonej suszonej papryki. Danie jest łatwe i smakowite. Wszystko razem doskonale ze sobą współgra!
24
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
0.50 kg piersi z kurczaka
1 szkl. płatki lubella corn flakes klasyczne
1 szt. jajko
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
5 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
0.50 kg frytki
1 szczyp. suszona bazylia
3 pęcz. rukola
2 łyżka kukurydza konserwowa
1 szt. pomidory malinowe
0.50 szt. ogórek
10 plaster papryka czerwona
2 szt. ser górski
1 opak. jogurt naturalny
1 pęcz. pietruszka natka
3 szt. czosnek
2 szt. ogórek konserwowy
2 łyżka majonez
2 szt. ogórek konserwowy
3 szt. pomidory suszone
1 łyżecz. papryka wędzona
1 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka ketchup kotlin łagodny
Przygotowanie
Piersi z kurczaka myję, oczyszczam i kroję na małe kawałeczki. Jajko rozbijam, dodaję pieprz i sól. Płatki Lubella za pomocą tłuczka rozbijam na mniejsze kawałeczki. Kawałki kurczaka moczę w jajku, następnie w płatkach i układam na patelni na rozgrzanym oleju. Smażę na złocisty kolor.
Gdy kawałki piersi kurczaka w płatkach się smażą to do frytkownicy daję frytki i smażę je na złocisty kolor. Myję warzywa i kroję je na małe kawałeczki. Na misie układam rukolę, następnie pokrojony pomidor malinowy, ogórek zielony, kukurydza konserwowa. Przyprawiam i polewam oliwą z oliwek. Rozgrzewam patelnię, kroję ser górski na kawałki i smażę.
W misce mieszam jogurt, natkę pietruszki, przyprawy, czosnek i ogórki konserwowe - dip gotowy! Następnie w drugiej: majonez z ogórkiem konserwowym, suszonymi pomidorami i wędzoną sypką papryką. Wykładam na tacę upieczone kawałki kurczaka. Do misy frytki, które przyprawiam suszoną bazylią. Na sałatce układam grillowany ser i gotowe. Frytki polecam również polać cudownym ketchupem Kotlin, który dodaje pikanterii. Do stołu podano Panie i Panowie! Wszystko smakowało i zostało zjedzone podczas kibicowania, a po daniu nie zostało nic prócz pustych talerzy.