Piersi z kurczaka w paście czosnkowo-ziołowej

m7

soczysty kurczak o śródziemnomorskim smaku
Wartości odżywcze na porcję
Energia
423
kcal
Białka
51
gram
Węglowodany
27
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
soczysty kurczak o śródziemnomorskim smaku
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
2 łyżecz. cząber
1 łyżecz. tymianek
1 łyżecz. bazylia
1 łyżecz. oregano
600 g pierś kurczaka
6 szt. czosnek
2 łyżka oliwa z oliwek
3 łyżka oliwki zielone marynowane
Przygotowanie
Czosnek kroję w kostkę,świeże zioła siekam. Do moździerza wrzucam czosnek, posiekane zioła i suszony tymianek i cząber. Ubijam dodając stopniowo oliwę, aż powstanie coś na kształt pasty. Kurczaka posypuję solą i pieprzem i smaruję pastą czosnkowo-ziołową (grubą pierś można przeciąć na pół wzdłuż, wtedy lepiej przejdzie smakiem). Na wierzch posypuję pokrojone oliwki. Całość zapiekam ok 50 min w temp. 180st.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
423
kcal
Białka
51
gram
Węglowodany
27
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.