Piersi z kurczaka w paście czosnkowo-ziołowej
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Piersi z kurczaka w paście czosnkowo-ziołowej](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975343157.jpeg&w=3840&q=75)
soczysty kurczak o śródziemnomorskim smaku
0
0 / 0
soczysty kurczak o śródziemnomorskim smaku
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
2 łyżecz. cząber
1 łyżecz. tymianek
1 łyżecz. bazylia
1 łyżecz. oregano
600 g pierś kurczaka
6 szt. czosnek
2 łyżka oliwa z oliwek
3 łyżka oliwki zielone marynowane
Przygotowanie
1
Czosnek kroję w kostkę,świeże zioła siekam. Do moździerza wrzucam czosnek, posiekane zioła i suszony tymianek i cząber. Ubijam dodając stopniowo oliwę, aż powstanie coś na kształt pasty. Kurczaka posypuję solą i pieprzem i smaruję pastą czosnkowo-ziołową (grubą pierś można przeciąć na pół wzdłuż, wtedy lepiej przejdzie smakiem). Na wierzch posypuję pokrojone oliwki. Całość zapiekam ok 50 min w temp. 180st.