Piersi kurczaka zapiekane z kaszą jęczmienną
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Piersi kurczaka zapiekane z kaszą jęczmienną](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F851-1702057532466.jpeg&w=3840&q=75)
pożywne danie
0
0 / 0
pożywne danie
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
2 porcje
Składniki
300 g pierś kurczaka
2 szkl. rosół drobiowy
1 łyżka przyprawa do gyrosa
2 łyżka oliwa z oliwek
0.50 szkl. kasza jęczmienna perłowa
Przygotowanie
1
Pierś z kurczaka kroimy w kawałeczki, posypujemy przyprawą gyros i smażymy po 2 min z każdej strony na rozgrzanej oliwie. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Kaszę jęczmienną gotujemy w rondelku, w rosole, w proporcji 1:3 lub1:4. Gdy większość rosołu wyparuje, a kasza zacznie być miękka przelewamy zawartość rondelka do naczynia żaroodpornego przykrywając mięso kaszą. Całość zapiekamy w temp. 180°C do momentu aż kasza się zrobi.