Pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami i mozzarellą

m7
Pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami i mozzarellą

1

0 / 0

Obiad był obłędny... naprawdę, aż brakuje mi słów, by opisać jak bardzo nam smakował. Musicie spróbować!

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

2 łyżeczka oliwa z oliwek

1 łyżeczka papryka ostra

1 łyżeczka bazylia

1 łyżeczka sól

1 łyżeczka koperek

400 g pierś kurczaka

110 g mozzarella

1 szt. cebula

7 szt. suszone pomidory w zalewie

0.50 łyżeczka pieprz

0.50 łyżeczka czosnek

Przygotowanie


1

Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na dowolnej wielkości kawałki (u mnie - na wzór kotletów, bez rozbijania). Przygotowujemy marynatę, w której mieszamy mięso. W szczelnie zamkniętym pojemniku (najlepiej próżniowym, ale niekoniecznie) wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie, mięso układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Na mięsie układamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory (moje były bez zalewy). Dodatkowo spryskałam mięso odrobiną oliwy z oliwek. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut (do momentu, aż mięso będzie upieczone, ale może być to krócej - jeśli pomidory zaczną się przypalać, należy przejść do następnego kroku). W trakcie pieczenia należy zaglądać - jeśli pomidory zaczną się przypiekać, a mięso będzie jeszcze surowe - podlać wodą. Po ok. 15 minutach na każdym kawałku mięsa kładziemy plasterek mozzarelli. Zapiekamy do rozpuszczenia (ok. 5-7 minut). Podajemy z ryżem lub ziemniakami. Smacznego!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły