Pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami i mozzarellą
m7
Obiad był obłędny... naprawdę, aż brakuje mi słów, by opisać jak bardzo nam smakował. Musicie spróbować!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
138
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
2
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Obiad był obłędny... naprawdę, aż brakuje mi słów, by opisać jak bardzo nam smakował. Musicie spróbować!
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
2 łyżecz. oliwa z oliwek
1 łyżecz. papryka ostra
1 łyżecz. bazylia
1 łyżecz. sól
1 łyżecz. koperek
400 g pierś kurczaka
110 g mozzarella
1 szt. cebula
7 szt. suszone pomidory w zalewie
0.50 łyżecz. pieprz
0.50 łyżecz. czosnek
Przygotowanie
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na dowolnej wielkości kawałki (u mnie - na wzór kotletów, bez rozbijania). Przygotowujemy marynatę, w której mieszamy mięso. W szczelnie zamkniętym pojemniku (najlepiej próżniowym, ale niekoniecznie) wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie, mięso układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Na mięsie układamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory (moje były bez zalewy). Dodatkowo spryskałam mięso odrobiną oliwy z oliwek. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut (do momentu, aż mięso będzie upieczone, ale może być to krócej - jeśli pomidory zaczną się przypalać, należy przejść do następnego kroku). W trakcie pieczenia należy zaglądać - jeśli pomidory zaczną się przypiekać, a mięso będzie jeszcze surowe - podlać wodą. Po ok. 15 minutach na każdym kawałku mięsa kładziemy plasterek mozzarelli. Zapiekamy do rozpuszczenia (ok. 5-7 minut). Podajemy z ryżem lub ziemniakami. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
138
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
2
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.